Hipoterioza i hipertireoza najčešći su poremećaji štitnjače, a obje ih je iskusila i certificirana trenerica holističkog zdravlja i osnivačica stranice Hormones Balance, Magdalena Wszelaki.
Magdalena je prvo oboljela od Gravesove bolesti (autoimunog poremećaja koji uzrokuje hipertireozu), a sedam godina kasnije dijagnosticirana joj je Hashimotova bolest (autoimuni poremećaj koji uzrokuje hipotireozu). Prije šest joj je godina pak otkriveno da ima visoki estrogen i toksičnost teškim metalima.
Nakon što joj klasična medicina nije mogla pomoći, Magdalena je sama počela istraživati mogućnosti izlječenja te je shvatila da je ključ ozdravljenja u obnovi probavnog sustava, ravnoteži razine šećera, detoksikaciji jetre i emocionalnom zadovoljstvu, poput ljubavi prema samom sebi. Zbog promjena koje je učinila Magdalena se, kako kaže, danas u četrdesetima osjeća bolje nego u dvadesetima.
Osmislila je recepte koji prije svega pomažu kod Hashimotove bolesti i usporenog rada štitnjače, a među njima je i kremasta salata od krumpira koja kombinira probiotike i prebiotike. Probiotici su kulture bakterija koje su zdrave za normalnu crijevnu funkciju te često sprječavaju štetne bakterije da uzrokuju bolest. Prebiotici su hranjive tvari koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, a u njih spadaju prehrambena vlakna i ugljikohidrati koji se ne razgrađuju u gornjem dijelu crijeva te dospijevaju u debelo crijevo gdje se nalazi većina bakterija.
Kako kaže Magdalena Wszelaki, ova salata krcata je hranom koja iscjeljuje. Prije svega, hladan krumpir krcat je otpornim škrobom koji je prebiotik, odnosno hrana za dobru bakteriju. Otporni škrob pomaže dobroj bakteriji da se nastani u crijevima i ostane ondje što dulje i bude efektivna. Nadalje, recept sadrži namirnice bogate probioticima poput kiselog kupusa. Po želji kiseli kupus možete zamijeniti s laktofermentiranim krastavcima, dakle onima koji nisu fermentirani u octu. Provjerite i koju hranu trebate izbjegavati ako imate problema sa štitnjačom.
Vrijeme pripreme kremaste salate od krumpira je 20 minuta, a vrijeme kuhanja 45 minuta, dakle sveukupno malo više od sat vremena. Količina salate u ovom receptu dostatna je za 8 do 10 porcija.
Sastojci za kremastu salatu od krumpira:
- 1 kg crvenih krumpira, narezani na četvrtine ako su veliki
- 1 žlica morske soli
- 4 trakice slanine
- 100 grama kiselog kupusa (laktofermentiranog, ne u octu), narezanog
- 2 žlice senfa
- 30 grama narezanog mladog luka
- 100 grama majoneze
- 30 grama rasola od kiselog kupusa ili 2 žlice jabučnog octa
Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva.
2. Krumpire u kori kuhajte u slanoj vodi 45 minuta ili dok ne postanu mekani.
3. Slaninu pecite 45 minuta ili dok ne dobije lijepu smeđu boju.
4. Izlijte vodu u kojoj se kuhao krumpir i pustite krumpire da se ohlade.
5. Narežite krumpir na kockice veličine oko 1 centimetar.
6. Krumpiru dodajte sve ostale sastojke i polagano promiješajte.