Plavu i žutu boju vežemo uz ljeto, sunce i more, a volimo ih vidjeti i u svome domu u koji ih možemo vrlo jednostavno unijeti.

Smatra se kako plava boja smiruje, potiče kreativnost i učenje, dok je žuta boja sunca, boja vedrine, nade, sreće i optimizma. Zajedno čine komplementarni par, a kao takav sjajno mogu izgledati u našim domovima.

No to ne znači da zidove moramo bojati u žutu ili jarko plavu boju. Napravimo li to, velike su šanse da će nam vrlo brzo dosaditi, a bojanje zidova ipak nije nešto što možemo popraviti u sat-dva.

Zato u nastavku donosimo ideje kako možete iskoristiti žutu i plavu boju igrajući se bazom koju već imate, bez puno troškova.

Kombinacijom svih savjeta vaš će dom izgledati kao prava ljetna oaza.

1. Cvijeće u vazi
Najjednostavniji način uz koji će čitav dom živnuti svakako je cvijeće. I tu se uistinu možete igrati koliko god želite.

Suncokreti, žuto poljsko cvijeće ili južnoafrička kamilica samo su neki od cvjetova koji će predivno izgledati u plavoj vazi. S druge strane, spoj boja može biti i obrnut – plavo cvijeće poput hortenzija ili lavande u žutoj vazi imat je jednako zadivljujući učinak.

2. Zavjese
Promjena boje zavjesa može dati potpuno drugačije ozračje nekoj prostoriji, pa i utjecati na svjetlost. Plavi zastori zagasitih tonova u sobi će djelovati umirujuće, dok će s žutima prostorija dobiti na živosti.

Neovisno o veličini prozora, neka zastori padaju do poda, a karniša s koje će visjeti neka bude postavljena nekoliko centimetara iznad gornjeg ruba prostora. Tako će se i prozor i čitav prostor činiti većima te ujedno izgledati elegantno i profinjeno.

3. Slika ili poster na zidu
Kada želimo promijeniti boju zidova, no nemamo vremena za takav poduhvat, jednostavan način na koji će sve izgledati kao novo je promjena slika ili postera na zidu, napose ako je zid sam po sebi bijele boje.

Slika nije dostupna Boja ljeta: 10 dokaza da je dašak tirkizne baš ono što domu treba

Slika nije dostupna Ča je lipi! Ružičasti balkon u Splitu na kojem su večeri uz džin baš gušt

Želite li u svoj dom unijeti spoj sunca i mora, birajte postere i slike žutih i plavih tonova. Bilo da se radi o reprodukcijama poznatih likovnih djela, sasvim nasumičnih crteža koje ste pronašli ili vaših vlastitih uradaka, dajte si oduška. Što jače boje, tim veći doživljaj spoja komplementarnog para.

Plava i žuta boja jedinstven su i očaravajući spoj.

Pritom pripazite i na veličinu zida pa u skladu s time birajte okvire, a za što elegantniji dojam neka svi okviri budu iste boje. Niste li sigurni kako ih postaviti na zid i gdje će točno odgovarati, prvo zalijepite papire jednake veličine kao što su okviri. Jednom kada budete zadovoljni rasporedom, zabijte čavliće i stvorite pravu malu žuto-plavu galeriju.

4. Jastuci i prekrivači
Jastuci su komad dekora koji u sekundi može promijeniti ozračje u sobi. U trgovinama kućanskim potrepštinama diljem Hrvatske mogu se naći jastučnice već od desetak kuna koje će domu dati sasvim posebnu notu. Imate li kauč, fotelju ili krevet neutralnih boja, na njih bez imalo bojazni možete dodati jastuke i prekrivače u žutim i plavim tonovima. Rezultat će biti očaravajući.

5. Navlake za stolice i kauč
Ako imate stolice ili kauč u dnevnoj sobi kojima nikako niste zadovoljni, a mijenjanje je prevelika investicija, možete ih obnoviti jednostavnim stavljanjem navlaka. Prije nego što naručite navlaku ili krenete u trgovinu po nju, dobro izmjerite stolice i/ili kauč.

Postoje i specijalizirane online trgovine na našem području koje rade navlake za stare modele kauča kakvih su naši domovi bili puni tijekom devedesetih i ranih 2000-tih pa vrlo lako i takvim komadima možete udahnuti novi plavo-žuti život.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju