Nekad u isto ovo blagdansko vrijeme prošle godine Paula Šandrk došla je u doticaj s Domom za djecu s poteškoćama u Brezovici, a onda su je ta djeca oduševila.

Oduševili su je njihova jednostavnost i osmijeh koji ne skidaju s lica bez obzira na tešku situaciju, pa je zbog toga odlučila postati dio humanitarnih akcija koje pomažu tom domu.

Ove su godine, pak, ona i njezina kolegica Marija, s kojom radi u firmi Q, odlučile stvari podignuti na višu razinu pa su osim osnovnih potrepština za dom počele skupljati i novac za ljuljačku za invalidska kolica.

U akciju smo uključile više od stotinu prijatelja i poznanika te nekoliko renomiranih poduzeća. Sa svih strana pitaju nas kako se može sudjelovati i pomoći u akciji, priča Paula.

Ideju za kampanju dobila je kada su slučajno saznale da djeca jako vole ljuljanje.

Danima se raduju toj aktivnosti, a da bi to mogli, moraju ići u u jedan park u Zagrebu gdje se nalazi ta ljuljačka. Htjela sam da ih, povrh nužnih potrepština koje smo do sada skupljali, dodatno iznenadimo nečim što ih tako veseli, objasnila nam je Paula.

U međuvremenu, pokrenule su i akciju na platformi GoGetFunding, pod nazivom "Srcem za djecu Brezovice".

ŽELJE UKLJUČITI ŠTO VIŠE LJUDI

O domu u Brezovici u javnost je posljednjih deset godina izašlo mnogo priča, a ono što Paula i svi koji su joj se priključili u akciji žele jest - potaknuti ljude da se više informiraju o načinu i uvjetima rada u Caritasovim domovima.

Pozivamo ih i da posjete dom, upoznaju odgajatelje koji tamo rade i brinu se o djeci. To su ljudi velikog srca koji se bore sa svakodnevnim problemima, a često bez rješenja ili potpore. Želimo od tog doma napraviti mjesto čiste ljubavi i veselja jer je to ono što djeci treba, poručuje.

Objašnjava kako je cilj stvoriti pozitivnu sliku o tom domu, ali i okupiti što više ambasadora i volontera koji će pomagati, educirati djecu, igrati se s njima, dijeliti ljubav i učiti ih svakodnevnim životnim stvarima.

Posebno je teško kada djeca koja navrše 21 godinu moraju napustiti dom, a treba im se osigurati normalan nastavak života, školovanja i svih ostalih životnih uvjeta kako ne bi završili na cesti, naglašava Paula. 

ŠTO U BUDUĆNOSTI?

Planova za budućnost ne nedostaje. U daljnje akcije želi uključiti što više ljudi.

Domu je prijeko potrebna konvekcijska pećnica, krevet za terapijsko liječenje i preuređenje kupaonice za djecu u invalidskim kolicima kako bi se mogla jednostavnije kupati i održavati higijenu.

Osim toga, dom ima stalne potrebe za sredstvima za higijenu, čišćenje, posuđe, pribor za jelo te individualne potrebe i želje pojedinog djeteta, koje nam komuniciraju djelatnici doma, pa onda nabavljamo i te stvari, objašnjava Paula.

Ako se i sami želite priključiti akcijama i ispunjavanju želja djece, možete se javiti direktno u Dom za djecu s poteškoćama u Brezovici. Kao volonter se možete uključiti u rad s djecom, pomagati im u učenju, šetati s njima, organizirati im slobodno vrijeme te sudjelovati u kreativnim radionicama.

Detaljne podatke o tome kako pomoći i  na druge načine možete provjeriti OVDJE, a još uvijek možete sudjelovati i u kampanji GoGetFunding.

Također, u četvrtak 12. prosinca od 18 sati neprofitna studentska organizacija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, "Ekonomska klinika", organizira "Božićno kino na EFZG-u", gdje će se također skupljati donacije i osnovne higijenske potrepštine.

Paula Šandrk Paula Šandrk (Foto: Privatni album)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju