Kada se 21. rujna 2020. obilježavao Međunarodni dan mira u Petrinji, tamošnje stanovništvo nije moglo ni zamisliti što će ih snaći samo tri mjeseca kasnije. Sve samo ne mir.

Naime, upravo je tada „Škola nenasilja“ Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj, koje djeluje pri POU Hrvatskom domu Petrinja obilježila UN-ov Međunarodni dan mira pod sloganom „Oblikujmo mir zajedno!“ Ujedno je tada António Guterres, glavni tajnik UN-a, pozvao djecu i mlade da zajedno grade svijet mira.

Oko Stabla mira zasađenog u Petrinji tog su se rujna okupili mladi s teškoćama u razvoju s petrinjskog područja, a u sklopu radionice Oblikujemo mir zajedno promišljali su o tome što je za njih mir i kolika je njegova uloga u našim životima.

Danas, godinama kasnije, Stablo mira i poruka koju je nosio prošlogodišnji Međunarodni dan mira važniji su nego ikada.

Slika nije dostupna Tako mali, a tako veliki: Dječje poruke vršnjacima iz Petrinje i okolice griju dušu i srce

Slika nije dostupna "Velika si i divna": Enin poklon od srca dječaku izvučenom iz smrskanog auta

Stanovništvo čitave Sisačko-moslavačke županije već danima ne zna što je to mir. Dok im se tlo neprestano trese pod nogama, sanjaju o danu kada će se moći vratiti svojim kućama ili barem jednu noć spokojno spustiti glavu na mekani jastuk.

Kao što su dobro primijetili sudionici obilježavanja Međunarodnog dana mira, najsretniji je onaj, bio kralj ili prosjak, koji pronađe mir u svojoj kući.

Mir koji treba i njima, ali i svima nama koji smo osjetili snažan potres u drugim dijelovima Hrvatske, moramo oblikovati zajedno. Donacije, podrška, topla riječ... Učinimo ono u čemu je svatko od nas najbolji. Pomognimo i sebi da se smirimo, a potom i njima.

Svima nam osjećaj mira treba više nego ikada prije. I s vremenom ćemo uspjeti.

  Stablo mira u Petrinji Stablo mira zasađeno je prije gotovo deset godina (Foto: Zadovoljna.hr)


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju