Kada je u pitanju hidracija, odnosno pijenje vode, vrlo često čujemo rečenicu "što više, to bolje". Još jedna rečenica koju ste sigurno čuli mnogo puta jest ta da je tijelo najvećim dijelom izgrađeno od vode i da bismo trebali piti oko osam čaša vode dnevno.

Znamo i da voda pomaže zdravlju naše kože, liječi prehlade, odličan je partner u procesu mršavljenja...

Ipak, iako nam se možda čini da s vodom nikad ne možemo pretjerati – to nije istina.

Ne trebamo, naime, svaki slobodan trenutak iskoristiti kako bismo popili nekoliko gutljaja vode. Naravno, dovoljno vode jako je važno za naše zdravlje i njezine koristi zaista su velike, ali ipak je moguće pretjerati s njezinom konzumacijom.

Iako je dehidracija, odnosno manjak vode, tema o kojoj se puno govori, i prekomjerno uzimanje tekućine također može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. U nastavku zato pročitajte što se događa kada pijete previše vode, koje su opasnosti i kako osigurati da budete ispravno, a ne pretjerano hidrirani.

Voda s voćnim dodacima Osvježavajući napitak uz koji se puno lakše diše

Voda i sol Što se događa u tijelu ako svaki dan popijete čašu slane vode?

KOLIKO VODE PITI?

Voda je uistinu važna za tjelesne funkcije kao što su krvni tlak, otkucaji srca, mišićne performanse... Međutim, "pravilnu hidraciju" teško je definirati. Potrebe za vodom ovise o dobi, spolu, prehrani, razini aktivnosti, pa čak i o vremenu.

Zdravstvena stanja poput bolesti bubrega i trudnoće također mogu utjecati na količinu vode koju osoba treba piti svaki dan. Na ravnotežu tjelesne tekućine mogu utjecati i lijekovi, a individualne potrebe za tekućinom mogu se mijenjati iz dana u dan.

Postoje i smjernice koliko bi vode osoba trebala piti na temelju dobi, prema kojima žene starije od 19 godina trebaju unositi 2,7 litara tekućine dnevno.

Ta količina ne uključuje samo vodu i druge tekućine koje popijete nego i vodu iz hrane jer su brojne namirnice bogate vodom. Među njima su juhe, voće, povrće, mliječni proizvodi, omiljeni sladoled...

Dakle, da biste bili dovoljno hidrirani, ne trebate neprestano piti vodu.

KOJE SU GRANICE NAŠEG TIJELA?

Za održavanje dobrog zdravlja važno je piti dovoljno vode, međutim tijelo ima svoje granice i u nekim slučajevima (koji jesu rijetki, ali postoje) pretjerani unos tekućine može imati ozbiljne posljedice.

A koliko je vode previše? I ovdje nema točnog broja jer ulogu igraju dob i zdravstveno stanje. Međutim, prema riječima nefrologa, osoba sa zdravim bubrezima može popiti čak do 17 litara vode ako ju pije polako.

Bubrezi će izbaciti višak vode, ali opće je pravilo da oni mogu izlučiti oko litru vode po satu, tako da brzina kojom netko pije vodu može promijeniti toleranciju tijela na višak vode. Odnosno, ako prebrzo pijete previše vode, prije ćete doći do stanja pretjerane hidracije.

ŠTO SE DOGAĐA KADA POPIJETE PREVIŠE VODE?

Tijelo nastoji stalno održavati stanje ravnoteže, a dio je te ravnoteže i omjer tekućine i elektrolita u krvotoku. Svi za normalno funkcioniranje trebamo određene količine elektrolita kao što su natrij, kalij, klorid i magnezij, a pijenje previše vode može poremetiti taj omjer i narušiti ravnotežu, što, naravno, nije dobro.

Primjerice, previše tekućine razrijedit će količinu natrija u krvi, što će dovesti do abnormalno niskih razina natrija, odnosno do hiponatremije.

Njezini simptomi mogu biti blagi poput osjećaja mučnine i nadutosti, ali i ozbiljniji te uključivati umor, slabost, nestabilan hod, razdražljivost i konvulzije.

Još jedan termin za koji ste možda čuli jest trovanje vodom, kojemu posljedica može biti čak i stanje kome ili smrt jer bez natrija mozak može oticati, a posljedice otekline mogu biti kobne.

Napominjemo i ovdje da se radi o rijetkim slučajevima.

Natečene noge Osam kućnih pripravaka do 20 kuna za natečene noge

TKO JE U OPASNOSTI?

Ako ste zdravi, vjerojatnost da će se kod vas pojaviti ozbiljni problemi zbog previše vode vrlo je mala jer naši bubrezi rade izvrstan posao kada je u pitanju uklanjanje viška tekućine iz tijela. Zato je, ako pijete velike količine vode, najveća vjerojatnost da ćete jako često posjećivati zahod, a ne hitnu.

Ipak, postoje ljudi kod kojih je rizik od hiponatremije i trovanja vodom veći. To su najčešće osobe s bolesnim bubrezima koji se ne rješavaju viška tekućine.

Pretjerana hidracija može se pojaviti i kod sportaša, osobito onih koji sudjeluju u događanjima koja zahtijevaju veliku izdržljivost kao što su maratoni ili na velikim vrućinama. Moraju biti svjesni toga da se elektrolite izgubljene kroz znoj ne može nadomjestiti samo pijenjem vode.

ZNAKOVI DA I VI MOŽDA PRETJERUJETE S VODOM

Početni znakovi prekomjerne hidracije mogu biti jednostavni, kao prečesti odlasci u zahod. Ako vam količina mokrenja ometa život i morate se buditi nekoliko puta tijekom noći, to može biti znak da smanjite unos vode.

Još jedan dokaz da možda pretjerujete jest bezbojni urin.

Simptomi koji ukazuju na ozbiljnije probleme jesu:

- mučnina

- zbunjenost

- umor

- slabost

- problemi s koordinacijom

Ako ste zabirnuti, možete se obratiti za savjet vašem liječniku i napraviti nalaze kako biste provjerili razine natrija.

KAKO SE PRAVILINO HIDRIRATI?

1. Ako ste žedni, birajte vodu što je češće moguće.

2. Pijuckajte je polako tijekom dana umjesto da čekate predugo i onda popijete cijelu bocu.

3. Posebno oprezni budite nakon dugog i znojnog treninga. Čak i ako se vaša žeđ čini neutaživom, oduprite se porivu da popijete veliku bocu vode.

4. Dobar način da popijete potrebnu količinu vode jest taj da napunite plastičnu bocu s preporučenim unosom i pijete polako tijekom dana.

Znakovi da vam ide dobro su:

- često, ali ne prečesto mokrenje

- blijedo žuti urin

- znojenje

- elastičnost kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju