Nova njuška, još uvijek zapravo njuškica stigla je u ogulinski HGSS. Dvoipolmjesečni belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin, a trenirat će ga njegov novi vlasnik, K9 instruktor Kruno Stipetić, koji je sa svojim psom Dracom pronašao ženu koju je ostala zatrpana ispod petrinjske Gradske vijećnice nakon razornog potresa u prosincu 2020 godine.

Galerija Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 9 Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 5 Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 10 +8 I mi se osjećamo sigurnije kada znamo da će ova njuškica naučiti spašavati živote

Heroj Draco sada je dobio društvo, a ogulinski HGGS vrijedno pojačanje zahvaljujući donaciji jedne hrvatske tvrtke koja je omogućila nabavku novog potražnog psa.

Zorro je već krenuo s obukom pod vodstvom svog vlasnika, K9 instruktora Krune Stipetića o kojem su svi hrvatski mediji pisali nakon što je sa svojim psom, desetogodišnjim Dracom pronašao ženu koju je ostala zatrpana ispod petrinjske Gradske vijećnice nakon razornog potresa u prosincu 2020 godine.

Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 3 HGSS-ovac Kruno Stipetić sa svojim psima Dracom i Zorroom (Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

Podsjetimo, Draco je bio pas iz skloništa kojeg su zbog njegove agresivnosti htjeli uspavati.

Kruno Stipetić vjerovao je da mu samo treba pružiti priliku. I bio je u pravu. Draco, prva njuška HGSS-a, pronašao je i spasio ženu koja je ostala zatrpana u zgradi petrinjske uprave, pisalo je u statusu koji je nakon petrinjskog potresa kružio Facebookom.

I pred malim Zorroom sada su velike stvari, a sigurno će ga i njegov stariji i iskusniji "brat" Draco puno toga naučiti.

Nova njuška u našoj Stanici! Odnedavno nam je došao mladi belgijski ovčar Zorro, a njegov vodič Kruno već ga je počeo školovati za potražnog psa, objavili su HGSS-ovci na Facebooku.

Školovanje potražnih pasa traje najmanje dvije godine. Pas i vodič treniraju po nekoliko sati na dan, po zahtjevnim vremenskim uvjetima i na različitim terenima. Zorro je trenutno u fazi socijalizacije sa psima i ljudima. Upoznaje se s raznim podlogama i situacijama kako ne bi imao strah od čamaca, helikoptera i ljudi, nakon čega kreće s treninzima.

Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 10 Zorro ima dva i pol mjeseca i već je krenuo s treninzima (Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

Potražni psi u HGSS-u nezamjenjiv su resurs na terenu te uvelike pomažu prilikom akcija traganja i spašavanja - jedan potražni pas može zamijeniti i do 25 ljudi!

Kruno Stipetić iz ogulinskog HGSS-a i njegov pas Draco Pas Draco kojeg su htjeli uspavati spasio je ženu zatrpanu u potresu

Belgijski ovčar Belgijski ovčar: Inteligentni i hrabri psi koji se diče svojim junaštvom, ali i privrženošću vlasniku

Iako je pred Zorroom i Krunom uistinu velik posao, uopće ne sumnjamo da će kroz par godina činiti uigrani potražni tim, poručuju iz HGSS stanice Ogulin.

Zorrou želimo sreću, a i mi se osjećamo sigurnije kada znamo da će i ova njuškica naučiti spašavati živote.

Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 9 Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin (Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju