Sjedenje je novo pušenje – upozorenje je liječnika koje jasno govori o tome koliko je današnji sjedilački način života štetan za zdravlje, naročito kada je riječ o uzrokovanju upala u tijelu. Srećom, šteta se može smanjiti ako svakih pola sata ustanete i prošećete se, redovitom tjelovježbom i konzumacijom idućih 10 namirnica.

1. Bobičasto voće

Redovita konzumacija bobičastog voća znatno smanjuje upale u tijelu zahvaljujući vrsti flavonoida koji voću ujedno daje i bogatu tamnu boju. Borovnice imaju najviše tog flavonoida, a također su bogate vitaminom C i resveratrolom, sastojcima koji također pobjeđuju slobodne radikale koji uzrokuju upale. Za maksimalnu dobrobit dodajte bobičasto voće jutarnjem smoothieju, pomiješajte ga u salatu ili dodajte zobenoj kaši zajedno s bademima.

2. Orašasto voće

Najbogatiji biljni izvor vrlo zdravih omega-3 masnoća. Orasi imaju najviše omega-3 masnih kiselina, dok su bademi jedan od najboljih izvora najboljeg antioksidanta vitamina E, koji štiti stanice od oksidacije, što je nusprodukt upale. Najzdravija varijanta bit će ako pomiješate nekoliko vrsta nezasoljenog orašastog voća i sjemenki.

Zahvaljujući visokom udjelu polifenola zeleni čaj ima snažnija protuupalna svojstva od bilo koje druge vrste čaja.

3. Ananas

Ovo voće sadrži moćan protuupalni enzim bromelain. Svaki dio ananasa sadrži taj vrijedni sastojak, ali najveći dio nalazi se u stabljici, koju je prilično nezgodno jesti. Probajte pomiješati gorkasto meso iz same jezgre sa slađim mesom ananasa kako biste maksimalno iskoristili beneficije ove egzotične voćke.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje suzbija upale sprječavajući proizvodnju enzima COX-1 i COX-2. Najbolja masnoća koju poznajemo također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže kod mršavljenja, ali samo ako se konzumira pravilno. Zato neka maslinovo ulje bude vaš prvi izbor masnoće kod pripremanja hrane.

5. Kurkuma

Svoja ljekovita svojstva kurkuma duguje sastojku kurkuminu, poznatom po svojim protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima. Osim toga, dokazano je da ovaj začin pomaže u mršavljenju, a posebno je učinkovit za gubljenje masnoga tkiva na trbuhu.

Sjedenje je novo pušenje – upozorenje je liječnika koje jasno govori o tome koliko je današnji sjedilački način života štetan za zdravlje.



6. Češnjak

Broja istraživanja dokazala su da češnjak pomaže i tamo gdje antibiotici ne mogu, a najbolje ga je prije konzumacije zgnječiti kako bi se njegovi ljekoviti sastojci maksimalno aktivirali. Između ostalog, češnjak pomaže u regulaciji šećera i masnoća u krvi.

Češnjak Važno! Znate li kako se pravilno jede češnjak?

7. Zeleni čaj

Zahvaljujući visokom udjelu polifenola, zeleni čaj ima snažnija protuupalna svojstva od bilo koje druge vrste čaja. Uz to, velik je pomagač pri mršavljenju i održavanju zdrave tjelesne težine. Zbog toga bi trebao biti obvezan dio prehrane svake osoba koja većinu dana provede sjedeći.

Žena sjedi Nije tjelovježba: Najlakše rješenje kako umanjiti štetu ako puno sjedite

8. Avokado

Smatran najzdravijim voćem na svijetu, avokado sprječava upale u mišićnim stanicama, otpornost na inzulin te stvaranje masnog tkiva na trbuhu. Oleinska kiselina jedan je od najzdravijih sastojaka avokada, a istraživanja su dokazala da prehrana bogata tom mononezasićenom masnoćom sprječava nakupljanje masnog tkiva na području trbuha. Dodajte avokado salati ili sendviču i uživajte u svim beneficijama ovog odličnog voća.

9. Riba bogata omega-3 masnoćama

Mnoga prerađena hrana (brza hrana, keksi i slično) sadrži nezdrave transmasnoće i biljna ulja koja imaju visoku koncentraciju nezdravih omega-6 masnoća, a nisku koncentraciju zdravih omega-3 masnoća. Amerikanci jedu toliko namirnica krcatih biljnim uljima da prehrana prosječne osobe ima omjer omega-3 i omega-6 20:1, a trebao bi biti 1:1. Kako biste povećali unos zdravih masnoća, potrebno je smanjiti konzumaciju brze hrane i ulja loše kvalitete te povećati unos omega-3 masnoća. Masna riba poput lososa jedan je od najboljih izvora omega-3 masnoća.

Sendvič od piletine u kruhu od cjelovitih žitarica Ove tri vrste namirnica morate jesti svaki dan ako želite smršavjeti

10. Sjemenke lana

Ova namirnica brzo oksidira pa kako biste jeli njezinu najzdraviju verziju, kupite cjelovite sjemenke lana i zdrobite ih netom prije konzumacije. Poput lososa, i sjemenke lana izuzetno su bogate omega-3 masnim kiselinama, a istraživanje je dokazalo da redovita konzumacija sjemenki lana i lanenog ulja poboljšava sposobnost organizma da preradi masnoće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju