Dok bismo kao djeca uživali u snijegu i grudali se na putu do škole, kao odraslima nam je na pameti kako što brže očistiti taj snijeg ispred ulaza ili u dvorištu.

No čišćenje snijega ne mora biti neželjena aktivnost, posebno kada se uzme u obzir potrošnja kalorija.

Čišćenje snijega lopatom, naime, u sebi ujedinjuje kardio elemente i vježbe snage. Podrazumijeva hodanje, dizanje pune lopate snijega, guranje i udisanje svježeg zraka. Ne samo da će pritom raditi mišići ruku i nogu nego se oblikuje i čitav gornji dio tijela, kao i mišići donjeg dijela leđa.

Samim time, ova aktivnost troši i pozamašnu količinu kalorija. Prema istraživanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, prosječna osoba koja teži 70 kilograma može u pola sata čišćenja snijega izgubiti čak 223 kalorije.

Za usporedbu, pola sata trčanja troši upola manje kalorija. Zato se čišćenje snijega smatra intenzivnim ''treningom'' te mu je najbolje pristupiti kada ste već u određenoj formi ili barem nemate ozljede koje bi mogle utjecati na smanjenje učinkovitosti ili pak prouzročiti daljnje tegobe.

U pola sata čišćenja snijega troši se do 223 kalorije.

No na potrošnju kalorija tijekom te aktivnosti ne utječe samo naša tjelesna masa, nego i druge varijable. Primjerice, što je vani hladnije, to ćete potrošiti više kalorija jer ih tijelo dodatno troši samo kako bi se zagrijalo, odnosno nastojalo zadržati svoju optimalnu temperaturu. Ubrzate li pak ritam tijekom čišćenja, također ćete povećati potrošnju kalorija. U skladu s time, pauze tijekom čišćenja ili pak vrlo spor tempo smanjit će ranije spomenute kalorije.

Imajte na umu i to da prilikom čišćenja snijega svoje tijelo morate obvezno zaštititi toplom odjećom, uz neizostavne rukavice kako biste smanjili rizik od ozeblina.

Uz sve ove navedene činjenice nema razloga zašto ne biste mnogima mrsku aktivnost shvatili kao svoju dnevnu dozu treninga. Tijelo će vam biti zahvalno.

Nakon "treninga" možete se zagrijati toplim napitkom od đumbira.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju