Velikan i legenda hrvatskog kazališta Pero Kvrgić preminuo je u srijedu u 94. godini života u Zagrebu. Ostvario je više od 190 uloga, bio je August Cesarec u seriji "Nepokoreni grad", a dao je i glas Flokiju u nezaboravnoj seriji "Ne daj se, Floki", no njegova najveća uloga ipak je ona u kultnoj predstavi "Stilske vježbe".

Pero Kvrgić i Lela Margitić tijekom 50 godina izvođenja postali su sinonim za predstavu "Stilske vježbe", premijerno prikazanu 19. siječnja 1968. godine u maloj dvorani Teatra ITD. Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri.

Od tada se izvodila neprekinuto te je ušla u legendu - snimljena je za televiziju i radio te postala fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinessovu knjigu rekorda. Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica bila je Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

Stilske vježbe ponudile su kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća neuobičajen kazališni format i postale rodonačelnikom novog kazališnog izričaja. U njemu glumac uz psihološku kreaciju lica kreira i kontekst dramske radnje, što je otvorilo prostor novoj vrsti glumačkog autorstva i cijelom jednom kazališnom smjeru i postala svjetski fenomen. Zbog toga se i kaže da su "Stilske vježbe" upravo ono što se naziva čarolijom kazališta.

Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz jedanaestice prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua "Excercices de style" iz 1947. godine, a uz Radića, prijevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević.

Slika nije dostupna Mani Gotovac: 10 životnih mudrosti koje nas podsjećaju na to da uvijek ostanemo svoji

Slika nije dostupna Mia Oremović: Glumica koja je utjelovila jednu od najduhovitijih uloga na hrvatskom filmu

Fenomenalni Pero Kvrgić i Lela Margitić uspjeli su od jedne obične zgode iz svakodnevnog života koja izvođenjem na dvadesetak različitih načina postaje vrhunska komedija, burleska koja oduševljava, kroz desetljeća izmamiti salve i salve smijeha kazališne publike te oduševiti svojom glumačkom virtuoznošću.

Svečanom izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu 2018. obilježena je 50. godišnjica predstave, a tim povodom glumcima Peri Kvrgiću i Leli Margitić, prevoditelju Tonku Maroeviću te posmrtno redatelju Tomislavu Radiću dodijeljena je Povelja za osobiti doprinos u promicanju kulturnog razvitka Republike Hrvatske.

"Stilske vježbe" opisuju se kao najsjajniji predstavnik cijele jedne iznimne kazališne ere koja po kazališnoj i glumačkoj kvaliteti spada u sam vrh svjetske kazališne produkcije. Tijekom 50 godina izvođenja predstava je osvojila brojne nagrade te gostovala u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i regije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju