Jeste li se ikad našli u situaciji da tijekom seksa izgovorite ime svojeg bivšeg partnera? To je jedna od bolnijih situacija u klasičnim partnerskim odnosima i slično boli obje strane – onoga koji to čuje i onoga tko kiksa.

Taj trenutak nepažnje plus zbunjeni pogled osobe koja je izrekla pogrešno ime i razočarani pogled osobe koja ga je čula recept su za žestoku svađu. Mnogi će reći – sasvim opravdanu svađu jer osoba koja je izgovorila pogrešno ime tijekom seksa razmišlja o nekom drugom.

Bi li to zaista trebao biti problem?

Ako vam je druga osoba zalutala u misli tijekom seksa s partnerom, vjerojatno se osjećate krivima i razmišljate trebate li biti potpuno iskreni i reći partneru što se dogodilo ili pak tu sitnu maštariju trebate ostaviti samo za sebe.

Na to je pitanje pokušalo odgovoriti istraživanje britanske tvrtke za proizvodnju seksualnih igračaka, koje je zaključilo da o drugoj osobi tijekom seksa s partnerom razmišlja 46 posto žena i 42 posto muškaraca.

Nitko od nas ne može kontrolirati svoju maštu. Ako imate veliku samokontrolu, pa to i uspijete, može se dogoditi da se uzbuđenje ugasi, što u konačnici može trajno smanjiti seksualno zadovoljstvo.

U pravilu se to može dogoditi samo s osobama s kojima baš jako uživate.

Kako bi skinuo stigmu sa slobodnog maštanja za vrijeme seksa, seksualni terapeut Dawn Michael istaknuo je kako je razmišljanje o drugoj osobi tijekom seksa s partnerom sasvim normalno. Osim, naravno, ako se to događa baš svaki put i ako vam u misli ne dolazi netko prema kome gajite dublje osjećaje.

S tim se zaključkom slaže i profesor neuroznanosti i psihologije, dr. Jim Pfaus sa Sveučilišta Concordia u Kanadi. On je svoj život posvetio proučavanju seksualne kognicije, a sve one kojima se to omaknulo razveselit će vijest da za taj slučaj postoji dokazano znanstveno opravdanje.

Što se događa u mozgu kad izgovorimo pogrešno ime tijekom seksa?

To je jednostavno način na koji naš mozak funkcionira i to nema nikakve veze sa seksualnim nagonom prema partneru, objasnio je dr. Pfaus.

Rečenica nije do tebe, do mene je – u toj situaciji zaista ima smisla.

To nam mogu objasniti Pavlovljeva pravila prema kojima naš mozak u zadovoljstvu sličnog intenziteta tjera senzore da se prisjete prethodnog emocionalnog stanja. Kad ste u stanju euforije, prizivate stvari koji su se već dogodile jer ste u situaciji koja se već dogodila, objasnio je dr. Pfaus.

Drugim riječima, ako ste izgovorili ime bivšeg partnera tijekom seksa sa sadašnjim partnerom – to znači da su vam te dvije situacije izazvale isto uzbuđenje. U pravilu se to može dogoditi samo s osobama s kojima baš jako uživate.

Drugo istraživanje pokazalo je da žene taj neugodni trenutak mogu izazvati tijekom orgazma, onda nisu svjesne sebe. To ne mora biti loš znak, smatraju stručnjaci.

Pretpostavimo da je osoba imala vrlo posebnog bivšeg ljubavnika koji je u njoj ili njoj izazivao određeno uzbuđenje. Ta seksualna uzbuđenja, kvaliteta orgazama i osjećaji bliskosti bili su povezani s tom osobom i njezinim imenom. Kad su se ponovili osjećaji sličnog intenziteta, ne nužno emocionalnog, nego samo seksualnog – mozak nas je vratio u neki stari moment koji smo možda potisnuli, ali u kojemu smo uživali, objasnio je.

Kako minimalizirati neugodnosti? 

Stručnjaci smatraju da je vrijeme za pauzu. To se nikako ne smije ignorirati, već o tome treba odmah razgovarati. Kod osobe koja je to čula imamo pad samopouzdanja, a kad osobe koja je to izgovorila napad panike.

Seks i mašta Mašta radi svašta: Je li normalno razmišljati o drugoj osobi tijekom seksa?

Zašto vam se tresu noge nakon dobrog seksa? Zašto se nekim ženama tresu noge nakon dobrog seksa?

Vrlo je važno da par duboko udahne, smiri se i momentalno obavi razgovor koji će pomoći da i jedno i drugo shvate kako se radi o psihofizičkim nagonima koje jednostavno ne možemo kontrolirati. Oni nemaju veze sa srcem koliko s mozgom, stoga nema razloga za brigu i preveliku dramu.

Kako gledate na situaciju u kojoj partner izgovara tuđe ime?

glasova:

U anketi nam recite što mislite o ovoj temi. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju