Sol je neizostavan začin koji hrani daje bolji okus, ali previše soli može imati katastrofalan učinak na zdravlje. Stručnjaci preporučuju unos od 1500 do 2400 miligrama soli dnevno. Najgore je ako sol u najvećoj mjeri unosimo iz procesuirane hrane jer to dodatno povećava rizik od zdravstvenih problema s obzirom na to da procesuirana hrana sadrži jako malo nutrijenata, mnogo kalorija, i nekoliko prstohvata soli previše.

Koliko je prehrana s visokim udjelom natrija štetna za zdravlje, pokazala je studija objavljena u The New England Journal of Medicine u kojoj je otkriveno da je oko 1,65 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta godišnje povezano s prevelikom konzumacijom natrija. Iako većina ljudi ne umre od konzumiranja previše soli, to može izazvati razne zdravstvene rizike.

U nastavku doznajte što se može dogoditi ako konzumirate previše soli te kako smanjiti unos dodane soli.

1. Možete imati problema s bubrezima
Prehrana s visokim udjelom natrija povećava rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca jer povećava količinu kalcija u mokraći, što je ključni faktor za stvaranje kamenaca. Konzumiranjem sve većih količina soli tijelo zadržava više vode pokušavajući otopiti natrij.

U normalnim okolnostima, tijelo uklanja višak tekućine filtrirajući krv kroz bubrege kako bi izvuklo vodu iz krvi, međutim kada prehrana sadrži puno natrija, bubrezi će uklanjati manje vode i to će dovesti do povišenja krvnog tlaka. To može uzrokovati zatajenje bubrega jer, kako se krvni tlak povisuje zbog viška soli, to stvara ogroman pritisak na arterije koje idu do bubrega.

Bolovi i grčevi u nozi mogu biti posljedica manjka kalija u tijelu Regulira sol u organizmu i još puno toga: Pet znakova da tijelu nedostaje kalija

2. Sol može povisiti krvni tlak
Kako je gore spomenuto, kod ljudi čija prehrana sadrži puno soli postoji veći rizik od visokog krvnog tlaka. To se događa zato što sol potiče zadržavanje vode, što pak tjera srce da radi brže. To stvara veliki napor i pritisak na organe, što može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara, demencije, kardiovaskularnih bolesti i drugih ozbiljnih problema.

3. Osjećate nadutost
Kako je već spomenuto, kada konzumirate previše natrija, zadržavate vodu. Većina ljudi uzima u obzir samo nadutost u predjelu abdomena, međutim natrij može potaknuti zadržavanje vode u čitavom tijelu. Oticanje možete osjetiti u stopalima, nogama i rukama, što se naziva edem. Jedna večer konzumiranja previše soli vrlo vjerojatno neće uzrokovati jače oticanje, ali tijekom vremena zadržavanje vode uzrokovano prehranom bogatom soli sigurno može rezultirati kroničnom nadutošću.

Prije uzimanja suplemenata cinka treba se posavjetovati sa stručnjakom Mineral bez kojeg ne ide: Što treba znati prije uzimanja nadomjestka prehrani s cinkom

4. Možete osjećati smušenost
Postoje razni uzročnici kognitivnih poremećaja, a jedan od njih je i konzumiranje prevelikih količina soli. Studija objavljena 2011. godine ustanovila je da stariji ljudi koji konzumiraju velike količine soli te vode sjedilački način života imaju slabije kognitivne funkcije. Osjećaj smušenosti (engl. brain fog) obično je znak upale koju može uzrokovati pretjerana konzumacija soli. Također, ljudi koji konzumiraju puno soli obično ne piju dovoljno vode, a dehidracija također može biti uzrok kognitivnih poremećaja.

5. Može uzrokovati osteoporozu
Mokrenjem tijelo gubi kalcij, a što više soli konzumirate, to ćete gubiti više kalcija jer ćete više mokriti. Kada u krvi nema dovoljno kalcija, organizam ga može "sisati" iz kostiju, a to može uzrokovati osteoporozu.

Namirnice bogate kalijem Važan za živce i mišiće: 15 namirnica koje sadrže više kalija od banana

Kako smanjiti unos soli?

- izbjegavajte ili znatno smanjite konzumaciju procesuirane i brze hrane; većina te hrane sadrži previše soli i nimalo kvalitetnih hranjivih sastojaka

- vodite računa o tome da u prehrani imate dovoljno kalija koji može suzbiti učinke viška soli i sniziti krvni tlak; idealno bi bilo unositi 3500 do 4700 miligrama kalija dnevno; neki od najboljih izvora kalija su banane, batat, špinat, avokado i rajčice

- što više obroka pripremajte kod kuće i hrani dodajte začine bez soli; u trgovinama prehrambenim proizvodima mogu se pronaći razni začini koji ne sadrže sol

- kupujte svježe namirnice, voće, povrće i meso te ograničite konzumaciju konzervirane hrane s dodanom soli; kupujete li konzerviranu hranu, pokušajte pronaći onu bez dodane soli.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju