Ako ste mama, onda vam se vjerojatno dogodilo da nemate pojma gdje ste ostavili ključeve od stana ili auta, da ste izgubili tok misli usred računice, da ste zbunjeni kako prije nikad niste bili...

I tu nikako niste usamljeni. Možda ste i čuli za pojam "mamin mozak", a ako ste nova mama ili je porod tek pred vama, velika je šansa da proživljavate situacije s početka teksta.

Je li "mamin mozak" stvaran ili se radi samo o čudnoj koincidenciji? Klinička psihologinja Bethany Cook dala je odgovor na ovo pitanje, odnosno objasnila što se događa s mozgom žene kada dobije bebu.

1. Siva tvar u mozgu se smanjuje

Radi se o dijelu mozga koji igra ključnu ulogu u našoj izvršnoj funkciji, regulaciji emocija, socijalnoj spoznaji i svakom drugom obliku obrade informacija.

Jedno istraživanje iz 2016. godine pokazalo je dramatične promjene u mozgu trudnica i novopečenih majki, a jedna od promjena je i smanjenje volumena sive tvari.

Međutim, to nije loša stvar. Prema riječima doktorice Cook, teorije koja stoji iza smanjenja sive tvari je ta da mozak novopečene majke postaje učinkovitije ožičen i sposoban brinuti se za svog bespomoćnog malenog čovjeka.

Drugim riječima, smanjenje sive tvari je korisna promjena, odnosno prilagodba koja osigurava mami da učinkovito rasporedi svoje resurse, odnosno da se posveti brizi.

2. Povećava se "obrezivanje" sinapsi

Ovo "obrezivanje" je prirodni proces u tijelu koji uključuje uklanjanje neurona koji više nisu korisni za mozak. Tijekom i nakon trudnoće povećava se količina "obrezivanja" što zapravo ide ruku pod ruku sa smanjenjem sive tvari. Radi se o procesu zahvaljujući kojem mozak postaje "mršaviji i snalažljiviji" dok propušta stvaranje novih puteva imajući na umu brigu za dijete.

Slika nije dostupna Posramljujete li i vi druge mame, a da toga niste ni svjesni?

3. Osjećaj preopterećenosti i magle

Psihološki gledano, nakon bebe ženski mozak se pretvara u računalo koje nikad ne prestaje računati, pratiti svaki pokret i zvuk dojenčadi, kaže dr Cook i dodaje da se nakon poroda događa toliko novog da se majčin um nikada ne može ugasiti ili staviti u stanje pripravnosti.

Ako se svemu ovome dodajuju promjene na tijelu, hormonalne promjene, grudi koje propuštaju mlijeko i bolne pauze za odlazak na toalet, nije čudo da je posljedica preopterećen um.

Smanjenje sive tvari i obrezivanje sinpasi su otmjene promjene koje se događaju u mozgu majke i koje su potpomognute istraživanjem, dok su osjećaj preopterećenosti i magle posljedica koju svaka majka svakodnevno doživljava.

Slika nije dostupna Hvala ti, Mina: Kako me majčinstvo učinilo boljom osobom

4. Rast prefrontalnog korteksa, te parijetalnog i temporalnog režnja

Prema doktorici Cook, studije su pokazale rast u prefrontalnom korteksu mozga novopečenih majki, što je područje odgovorno za učenje, planiranje, odgođeno zadovoljstvo i prosuđivanje. Otkrili su i rast u parijetalnim režnjevima, odnosno emocionalnom regulacijskom centru mozga te u temporalnim režnjevima koji su povezani s empatijom i razumijevanjem.

U osnovi, izvršne funkcije i pamćenje možda su privremeno pogođeni, ali kada postanete mama postajete sve bolji u mnogim drugim područjima jer rast spomenut u ovom dijelu omogućuje vam da bolje čitate i razumijete neverbalne znakove, da se dublje vežete, da budete privrženiji. Osim toga osigurava vam dodatno strpljenje koje je itekako potrebno za brigu o bebi, ali i o sebi.

5. Povećanje amigdale

Istraživanja su pokazala i da se nakon poroda povećava i amigdala žene, dio mozga koji je uključen u obradu prijetećih podražaja i aktiviranje odgovora tijela na opasne podržaje.

Povećana amigdala čini majku osjetljivijom na potrebe svoje bebe i njezine okoline kako bi svi bili sigurni, kaže dr. Cook za PureWow.

Slika nije dostupna Majčinska dilema: Kako se posvetiti sebi, a da ne osjećate krivnju?

6. Problemi s pamćenjem

Ako su zaboavljivost i osjećaj da vam je sve u magli dio vaše svakodnevnice, niste jedini. To je uobičajena pojava među novopečenim mamama.

Povećano mentalno opterećenje i smanjena količina sna pridonose ovom osjećaju ošamućenosti i zbunjenosti.

Prema mišljenju nekih istraživača, prije spomenute strukturne promjene na mozgu mogu imati utjecaj i na pamćenje i to ima, kažu, evolucijsku svrhu.

Naime, kako objašnjava dr. Cook, postojala je pretpostavka da je evolucija natjerala žene da zaborave bolove i ostale kušnje koje dolaze s porodom, kao i rane izazove u odgoju kako bi se osigurao nastavak razmnožavanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju