Mame koje doje svoje bebe dosta vremena posvete analiziranju tog dojenja. Zbrajaju koliko količinski i koliko često beba jede. I svaka mama primijeti kada beba jede rjeđe ili manje nego obično.

Kada se dogode promjene u bebinu dojenju, važno je shvatiti zašto su se dogodile i kako ih popraviti, odnosno kako se vratiti na staro.

KAKO PREPOZNATI ŠTRAJK DOJENJA?

Štrajk dojenja definiran je kao razdoblje u kojem beba koja je uredno dojila iznenada odbija dojiti. Takvo ponašanje obično se događa tek nakon što beba napuni tri mjeseca i postane svjesnija svijeta oko sebe.

Bebe koje stupaju u štrajk obično odbijaju dojku, ali istovremeno izgledaju nesretno i uznemireno jer ne doje. Naravno, to što se beba ponekad odmiče od dojke ili povlači ne znači odmah da je u štrajku dojenja. Možda ju samo nešto ometa. Odbijanje dojenja koje postane pravilo znak je da štrajka.

Ponekad roditelji štrajk pogrešno shvate kao znak da je beba spremna odviknuti se od dojenja. To je malo vjerojatno jer se bebe rijetko same odvikavaju od dojenja prije dvije godine starosti, a kada to i učine, obično se radi o postupnom smanjivanju trajanja i učestalosti dojenja, a ne o naglom prestanku.

Dojenje Dojenje kao valuta "biti dobra mama" - Molim vas, prestanite s tim

KOJI SU UZROCI ŠTRAJKA DOJENJA?

Bebe u štrajk ulaze iz različitih razloga koji mogu biti i fizički i emocionalni. Neki od uzroka su:

- začepljenje ili bol u uhu zbog kojih je dojenje neugodno
- upaljeno grlo ili ranica u ustima zbog kojih je dojenje neugodno
- bilo kakva bolest koja utječe na njihova usta i čini dojenje neugodnim
- zubi i bolne desni
- frustracija uzrokovana preslabim protokom mlijeka ili prekomjernom količinom mlijeka
- frustracija uzrokovana promjenom okusa mlijeka zbog hormonalnih promjena ili promjena u prehrani
- šok nakon situacije u kojoj ih je zapanjio primjerice mamin uzvik nakon ugriza
- osjećanje majčina stresa, ljutnje ili bilo kojeg drugog stanja zbog kojeg mama nije usredotočena na dojenje
- promjena proizvoda za osobnu njegu zbog kojih mama drugačije miriše
- smetnje uzrokovane pretjerano stimulativnom okolinom.

Iako je mnoge od ovih uzroka jednostavno izbjeći, važno je biti svjestan onoga što se događa s vašom bebom, a što bi moglo utjecati na dojenje.

Slika nije dostupna Vodič za mame: Kako najnježnije odviknuti bebu od noćnog dojenja?

ŠTO UČINITI AKO DO ŠTRAJKA DOJENJA DOĐE?

Iako štrajk dojenja može biti stresan i za vas i za bebu, postoje mnoge taktike pomoću kojih djetetu možete pomoći da se uspješno vrati dojenju. Dva su glavna izazova za koja se za to vrijeme morate pobrinuti: održavanje zalihe mlijeka i osiguravanje hrane za vašu bebu.

Naime, kada beba jede manje mlijeka od uobičajenog, morate se izdajati kako biste sačuvali proizvodnju mlijeka. Izdajanjem ćete signalizirati tijelu da vam je mlijeko i dalje potrebno, pa će ga tijelo nastaviti proizvoditi.

Što se tiče bebe, nju pokušajte hraniti na bočicu jer je bitno da ostane hidratizirana i dobro nahranjena do povratka na dojku.

Nakon što se pobrinete za ove izazove, vrijeme je da poradite na prekidu štrajka.

Ako ste zabrinuti da je vaša beba bolesna ili ima neke druge tjelesne nelagode koje su dovele do štrajka, posjetite pedijatra koji će vas usmjeriti na pravi put.

Kada se upustite u rješavanje problema, nekoliko je načina na koje možete potaknuti bebu da doji:

- lezite s bebom tako da vam se koža dodiruje i nježno joj ponudite dojku
- promijenite položaj
- dojite u zatamnjenoj sobi kako biste spriječili ometanja
- pokušajte ostati opušteni i radite na uklanjanju stresa zbog dojenja
- za vrijeme dojenja činite sve kako bi to bilo pozitivno vrijeme i za vas i za bebu.

Slika nije dostupna Kad dojenje nije opcija: Sve što trebate znati o hranjenju bebe na bočicu

KADA SE ZABRINUTI?

Većina štrajkova dojenja traje od nekoliko dana do jednog tjedna. Ako vaša beba odbija jesti bez obzira na načine na koje je pokušavate nahraniti, gubi na težini, ne mokri ili nema stolicu kao i inače te ako pokazuje bilo kakve druge znakove koji vas brinu, odmah se javite pedijatru.

Ako beba doji rjeđe nego prije, ali jede na bočicu, očito je zdrava i sretna i štrajk dojenja ne utječe na njezino cjelokupno zdravlje.

Štrajk dojenja može biti frustrirajuće iskustvo i za mamu i za bebu, ali on ne znači da je vrijeme za dohranu i prestanak dojenja. Nakon nekoliko dana i uz malo nagovaranja i podrške, vi i vaša beba vjerojatno ćete se vratiti staroj rutini.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju