Iako većina mama krene s idejom da želi dojiti svoju bebu, znaju se dogoditi situacije zbog kojih od dojenja ipak moraju odustati te krenuti s hranjenjem bebice na bočicu.

Tada se često javi frustracija, osjećaj krivnje, tuga... Međutim, svaka mama mora znati da se ne treba osjećati tako i da je hranjenje na bočicu još jedna dobra opcija. Cilj je uostalom da vaša beba bude sita, zdrava i sretna, a ako će takva biti zbog bočice, onda ne vidimo u čemu je problem.

BOČICA NE UTJEČE NA BLISKOST S BEBOM

Naravno, i kod hranjenja na bočicu postoje neka pravila kojih se morate držati. A prije nego što se bacimo na ta pravila, istaknut ćemo još nekoliko bitnih činjenica.

Kada se beba rodi, toliko vam se pitanja mota po glavi. Spava li dovoljno, raste li dovoljno, jede li dovoljno...?

Bočica će vam dati siguran odgovor na posljednje pitanje jer postoje točne mjere kojih se držite prilikom hranjenja.

Slika nije dostupna Prestanak dojenja: Pet tehnika koje će pomoći u odvikavanju bebe od majčina mlijeka

Također, možda najvažnija činjenica koju treba spomenuti jest ta da hranjenje na bočicu ne utječe na bliskost s vašom bebom. Iako neće sisati, kako bude odrastala, vaša beba htjet će se maziti i priviti uz vas, jedva će čekati da se vratite s posla ili je pokupite u vrtiću.

Zapamtite - bez obzira na to kako ste hranili ili još uvijek hranite svoju bebu, imajte na umu da ste napravili pravi izbor za vas dvoje.

A sada evo i pravila.

Iako hranjenje dojenčeta na bočicu u pravilu nije zahtjevno, nije nužno ni lako. Neke bebe odmah se primaju bočice, dok druge ipak treba malo duže nagovarati. Uvođenje bočice zato također može biti akcija puna pokušaja i pogrešaka.

Taj naizgled jednostavan poduhvat izazovnim, između ostalog, čini i velik broj mogućnosti kada su u pitanju bočice, dude i njihovi protoci, različite vrste formula, položaji hranjenja...

Dakle, tu je puno više svega nego što vidimo na prvu i zato se nemojte obeshrabriti ako vaša beba na početku bude malo nervoznija. Iako ćete vi kao mama polako sami shvatiti što vašoj bebi najbolje odgovara, u nastavku ipak donosimo odgovore na neka pitanja.

Dojenje "Zar je beba opet gladna?" 10 rečenica koje se ne smiju reći mami koja doji

HRANJENJE - KORAK PO KORAK

Kada je bočica spremna i idealne temperature vrijeme je za početak hranjenja.

- Prvo pronađite položaj koji je ugodan i siguran za vašu bebu. Držite bočicu pod vodoravnim kutom tako da vaše dijete mora nježno sisati kako bi došlo do mlijeka.

- Pobrinite se da mlijeko ispuni cijeli sisač kako beba ne bi gutala previše zraka, što može dovesti do plinova i nervoze.

- Svakih nekoliko minuta radite pauze kako bi beba, ako je potrebno, mogla nježno podrignuti.

- Tu priliku iskoristite da se povežete s bebom. Držite je blizu sebe, gledajte je u oči, pjevajte joj...

- Mjerite vrijeme hranjenja. Nije poželjno da mala beba brzinom svjetlosti popije bočicu. Hranjenje može potrajati i to je dobro.

- Cilj je i da beba regulira vlastitu glad, zato usporite i dopustite dojenčetu da jede svojom brzinom. Slijedite bebine znakove, napravite pauzu da bi podrignula, odložite bočicu ako vam se čini da joj smeta... Pokušajte ponovno za nekoliko minuta.

Slika nije dostupna Uz malo mašte i puno strpljenja: Ideje koje pomažu u odvikavanju od dude varalice

KOJI SU DOBRI POLOŽAJI ZA HRANJENJE BEBE?

Postoji više položaja koje možete isprobati, a najbitnije je da se pobrinete da i vama i bebi to bude ugodno iskustvo. Nađite prikladno mjesto na kojem vam je ugodno sjediti, a po potrebi isprobajte i jastuke.

Beba u naručju

Jedan je od položaja i onaj koji ste vjerojatno zamišljali i prije nego što ste imali bebu, gdje je njezina glava naslonjena na vaš savijeni lakat. Bebu nagnite tako da bude pod ugodnim kutom. Dodatna prednost tog položaja je kontakt kože s kožom.

Sjedeći položaj

Ovaj položaj posebno se potiče kod beba s refluksom. Sjednite i stavite bebu uspravno u krilo. Neka bude leđima naslonjena na vaš trbuh i prsa. Pobrinite se da pravilno naginjete bočicu kako bi se sisač napunio mlijekom.

Beba na vašim nogama

Sjednite ili lezite, a dijete poduprite nogama tako da je leđima naslonjeno na vaša bedra, a glava neka mu bude blizu savijenih koljena. Taj položaj omogućuje kontakt očima i interakciju.

IZBOR BOČICE

Jednom kada počnete pregledavati ponudu bočica, vrlo ćete brzo shvatiti da je ona gotovo pa beskonačna. Istina je da će neke bebe prihvatiti prvu bočicu koju im ponudite, dok će druge biti puno izbirljivije. Zato se pripremite da ćete možda morati isprobati nekoliko različitih modela dok ne pronađete idealnu opciju.

Što se tiče sisača, počnite s onim koji ima slabiji protok i polako ga nadograđujte kada vam se učini da beba želi dobivati više mlijeka.

Slika nije dostupna Sisanje palca: Pet taktika za odvikavanje mališana od omiljene zanimacije

PRIPREMA MLIJEČNE FORMULE

Pročitajte upute, a onda odradite mjerenja i pripremu kako je tamo navedeno. Važno je slijediti upute i preporučene omjere. Primjerice, upotreba previše vode može razrijediti hranjive sastojke, a ako je ne koristite dovoljno, posljedica može biti dehidracija.

Dakle, budite informirani i pažljivi.

KOLIKO ČESTO MORATE HRANITI DIJETE?

Možda će vam se na početku činiti da vam se život sveo na pripremu bočica i hranjenje, ali dobra je vijest da ta faza brzo prođe. Istina je da vašeg mališana u prvim danima roditeljstva trebate hraniti svaka dva do četiri sata.

No kako beba stari, razmaci između hranjena postaju veći, a količine u bočici se povećavaju.

Nemojte se vezati za strogi raspored hranjenja. Bebe na početku prolaze kroz fazu ubrzanog rasta i možda će ih trebati češće hraniti. Sami tražite znakove gladi kod svog mališana kako biste znali je li vrijeme za bočicu.

Vaša beba može vam pokazati da je gladna ako primjerice počne gurati ruke u usta. Rubom prsta ili vrhom dude na bočici protrljajte joj obraz ili usta. Ako se okrene prema njima, vjerojatno je spremna za hranjenje.

PRANJE I STERILIZIRANJE BOČICA

Prije prve upotrebe obvezno sterilizirajte bočice. To možete učiniti pomoću parnog sterilizatora, ali i u loncu s kipućom vodom. Pobrinite se i da uvijek pri ruci imate čistu zalihu bočica da ih ne biste morali prati usred noći dok vaša uplakana beba nestrpljivo čeka svoju bočicu.

Čišćenje bočica treba biti temeljito. Da bi ono bilo što lakše, odmah nakon hranjena izlijte preostali sadržaj i isperite bočicu. Bočicu ne morate sterilizirati nakon svake uporabe. Dovoljno je to činiti jednom tjedno, čak i rjeđe. Češće je sterilizirajte samo ako je vaša beba bolesna.

Zaključno, nema sumnje da je početak hranjenja na bočicu mala avantura. Iako vam se možda čini da zahtijeva mnogo toga, vrlo brzo postat će vam jednostavna rutina. Na putu ćete možda naići na neke prepreke ili napraviti neke pogrešne korake, ali ćete i bez imalo sumnje brzo otkriti što odgovara vama i vašoj bebi.

Sretno i držimo palčeve!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju