Svađe u vezama i brakovima nisu neobične. One mogu oslabiti ili ojačati odnos između dvoje ljudi, a kako će svađe utjecati na odnos ovisi i o tome kako ćemo se ponašati kada svađa završi.

Vjerojatno ste i sami tijekom svađe s partnerom izvukli neke prijašnje prepirke kao argument. To ste napravili jer ih niste riješili do kraja.

Zato je nakon svađe, kada se strasti smire, bitno argumentirano i smireno razgovarati o onome što se dogodilo.

Slika nije dostupna Znak zdrave veze: Pet svađa koje odrade i najsretniji parovi

Nemojte se pretvarati da se nije dogodilo ništa, nemojte nastaviti kažnjavati vašeg partnera i nemojte preskočiti ispriku. Isprika nužno ne znači da vašem partneru priznajete da je bio u pravo, a vi u krivu, nego je način da priznate da ste jedno drugom povrijedili osjećaje.

Bitno je da razgovor koji ćete voditi nakon svađe bude kvalitetan.Postoje i neki savjeti koje možete slijediti kako bi on bio takav.

Nakon svađe je bitno argumentirano i smireno razgovarati o onome što se dogodilo.

1. Vratite se na problem zbog kojeg je svađa počela i riješite ga

Pažljiv i miroljubiv razgovor o problemu može samo popraviti vaš odnos. On ne znači da nećete biti iskreni nego znači da ćete sve što vas muči reći bez deranja i prozivki. Suočavanje s problemima na miran i staložen način pomaže odnosu.

Slika nije dostupna Imate li je? (Ne)očekivana navika koja pokazuje hoće li veza ili brak trajati

2. Zajedno provjerite postoji li neki veći problem

Možda je svađa krenula zbog neopranog suđa, ali u razgovoru s partnerom provjerite postoji li u vašem odnosu neki veći problem zbog kojeg lakše planete. Budite znatiželjni, vodite iskren razgovor i ako je potrebno, kopajte sve dok ne dođete do pravog problema.

3. Krenite dalje bez zamjeranja

Cilj kvalitetnog razgovora nakon svađe je da uistinu riješite problem i da svađu koja se dogodila ne koristite kao argument u nekim budućim prepirkama. Za ovakve poteze ponekad je potrebna hrabrost jer možda nismo spremni čuti neke stvari, međutim, veza je kvalitetna samo ako je iskrena i ako se bavimo problemima koji nas muče na način da ih rješavamo umjesto da ih guramo pod tepih.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju