Tetovirati se znači donijeti odluku da ćete svoje tijelo ukrasiti trajnom uspomenom. Kako bi to umjetničko djelo bilo savrešno, bitno je dobro se pripremiti i mudro birati. Kod tetoviranja prvi važni korak je taj da odluka mora biti dobro promišljena jer lako se može dogoditi da spontanu odluku u nekom trenutku požalite.

Jednom kada ste odluku donijeli i zakazali termin kod provjerenog tattoo majstora, dobro je informirati se o stvarima koje biste trebali izbjegavati prije samog tetoviranja, kako bi konačni rezultat bio najbolji mogući.

Njih nekoliko najbitnijih izdvojili smo u nastavkU.

1. Prije tetoviranja izbjegavajte alkohol

Iako će vas tattoo majstor sigurno poslati kući pojavite li se pijani, u slučaju ne tako očitog pijanstva moguće je da ćete se na kraju i tetovirati, a postoje itekako dobri razlozi zašto to nije dobra odluka.

Za početak, alkohol razrjeđuje krv pa će uzrokovati i prekomjerno krvarenje tijekom tetoviranja što može umanjiti sposobnost umjetnika da pravilno prati linije. To može uvelike ugroziti konačni rezultat. Osim toga, alkohol može razrijediti tintu pa rezultat može biti tetovaža uništena u samom startu.

Također, alkohol utječe na naše ponašanje pa se i naše reakcije na stvari mijenju. Od vas će se primjerice tražiti da još jednom odobrite dizajn, šablonu i mjesto na koje će se ona postaviti. Donesete li pogrešnu odluku, kasnije nećete biti najsretniji.

2. Izbjegavajte i tablete koje razrjeđuju krv

Baš kao i alkohol, i određene tablete poput aspirina ili ibuprofena mogu djelovati kao sredstva za razrjeđivanje krvi. Pokupajte se držati podalje od takvih tableta najmanje 24 do 48 sati prije tetoviranja. Ako uzmete takvu tabletu prije tetoviranja možete očekivati prekomjerno krvarenje tijekom procesa i sve probleme i posljedice koje ono može donijeti.

3. Izbjegavajte izlaganje suncu

Prije tetoviranja nemojte se izležavati na suncu jer sunce može oštetiti kožu, pa i stvoriti opekotine. Posljedica može biti pretjerano isušivanje kože, a nakon toga i ljuštenje. Sada samo zamislite da stavljate tetovažu na tako oštećenu kožu. Ne samo da bi mogla izgledati nedovoljno dobro, nego bi i tetoviranje moglo boljeti više od uobičajenog.

Osim toga, oštećena koža može doprinijeti infekciji tetovaže i kasnijem sporijem procesu zacjeljivanja. Izlaganje suncu tetoviranog dijela tijela bitno je izbjegavati i nakon tetoviranja, sve dok tetovaža ne zacijeli.

4. Pripazite na unos mliječnih proizvoda i šećera

Vjeruje se da povećana konzumacija mliječnih proizvoda i šećera prije tetoviranja može dovesti do sporijeg procesa zacjeljivanja tetovaže.

Štoviše, hrana bogata mlijekom i šećerom može uzrokovati nadutost i proširenje kože što može imati utjecaj na tetovaže, posebno one na području trbuha.

Umjesto mliječnih proizvoda i šećera, prije teoviranja konzumirajte hranu bogatu proteinima, vitaminom C te zdravim ugljikohidratima i vlaknima. Pijte i puno vode.

5. Preskočite kofein

Prije tetoviranja preporuča se izbjegavanje konzumacije kofeina. Iako vam može biti poticaj za lakše odrađivanje seanse tetoviranja, i kefein može utjecati na krv i isušivanje kože pa prije tetoviranja radije preskočite tu kavu koja vas može učiniti i nervoznima i nemirnima, pogotovo ako ste pretjerali s količinom.

Slika nije dostupna Lako se pokazuju, ali i skrivaju: Najljepše ženske tetovaže na području lopatice

Slika nije dostupna Tu najviše boli: Dijelovi tijela na koja će tetovažu staviti samo najhrabriji

6. Izbjegavajte usku odjeću

Prije i nakon tetoviranja dobro je nositi široku i udobnu odjeću. U postupku tetoviranja, šira odjeća omogućit će vam da pravilno sjednete ili legnete, bez prekidanja protoka krvi. Osim toga moći ćete pravilno disati i pomoći ćete svojoj koži da diše.

Također, obucite se u skladu s područjem tijela koje ćete tetovirati. I nakon tetoviranja u hladnijem dijelu godine, izbjegavajte nositi preusku odjeću, barem na dijelu na kojem se nalazi tetovaža.

7. Preskočite izlazak noć prije tetoviranja

Osim vrlo vjerojatnog unosa alkohola, izlazak u klub ili na neko slično mjesto je dobro izbjeći jer je na termin poželjno doći odmoran. Izlazak će dovesti do toga da se osjećate umorno, pospano, nemirno i nervozno. Veća je vjerojatnost i da ćete prije termina popiti puno kave kako biste riješili problem s nedostatkom sna. Sve to ostavit će trag na samom tetoviranju i pravilnom zacjeljivanju tetovaže.

Zaključno, tetoviranje je odluka koju morate shvatiti ozbiljno. Morate biti odmorni, hidrirani te fizički i prihični spremni za tetoviranje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju