Tijekom ljeta žene češće koriste tampone jer su praktičniji od higijenskih uložaka, naročito kada smo na moru. No smiju li se tamponi koristiti i tijekom noći? Odgovor smo potražili kod ginekologa

Prvo i najvažnije pravilo kod korištenja tampona je da se redovito mijenjaju, preciznije svakih četiri do pet sati. To je važno znati pogotovo ljeti kada žene češće koriste tampone tijekom dana, ali i noći. No koliko je sigurno koristiti tampone tijekom noći? Odgovor smo potražili kod stručnjaka.

Tijekom ljeta žene češće koriste tampone jer su praktičniji od higijenskih uložaka, naročito kada smo na moru

'Korištenje tampona tijekom noći, odnosno spavanja nikako se ne preporučuje jer tampon tada stoji predugo i povećava se rizik od pojave infekcija. Tampon koji se predugo koristi stvara savršeno hranilište za bakterije koje i inače žive u rodnici i čekaju da buknu', upozorava ginekologinja dr. Silva Babić.

Uz to, predugo korištenje istog tampona može izazvati toksični šok sindromim čiji su simptomi visoka vrućica, hipotenzija, osip i višestruko zahvaćanje organa koje može brzo napredovati u teški i nepopravljivi šok. Doznajte i 5 promjena koje se dogode kada prestanete koristiti tampone.

Dakle, i ženama koje i inače koriste tampone preporučuje se da ih tijekom spavanja zamijene s higijenskim ulošcima. Također, tijekom ljetnih mjeseci važno je ukazati na još jednu čestu grešku – ne mijenjanje tampona nakon plivanja. Pročitajte i 10 najčešćih grešaka kod korištenja tampona.

Bez obzira kupate li se u bazenu, rijeci, jezeru ili moru, tampon biste trebali promijeniti čim izađete iz vode. Končić tampona namočen klorom, slanom ili riječnom vodom može uzrokovati iritaciju kože.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju