Labradorica Luna radi kao terapijski pas u III. osnovnoj školi u Bjelovaru. Projekt "Igra, učenje i čitanje uz terapijskog psa" pokrenut je prije četiri godine, a od tada je Luna postala nezaobilazni član ove obrazovne zajednice.

Galerija Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 6 Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 9 Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 10 +6 Terapijski psi poput Lune igraju ključnu ulogu u motiviranju i poticanju djece

Njezina prisutnost u školi ne samo da veseli učenike, već i potiče pozitivno ozračje koje obogaćuje učenje i razvoj djece.

Luna je kod nas pet školskih sati. Ona tu i spava, tu joj je dnevni boravak, no nije cijelo vrijeme u nastavi. Ona sudjeluje u čitanju, odnosno učenici joj čitaju i ona ih ne ispravlja što smanjuje stres javnoga izlaganja. Kada smo tužni dođemo je pomaziti, objašnjava učiteljica i Lunina stručna voditeljica Nataša Brekalo.

Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 3 Lunina voditeljica je učiteljica Nataša Brekalo (Foto: Damir Spehar/Pixsell)

Osim što je na svakodnevnom radnom zadatku u III. osnovnoj školi u Bjelovaru, Luna povremeno gostuju u drugim osnovnim i srednjim školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i izvan nje.

Luna pomaže djeci

Riječ je o jedinstvenom školskom projektu i programu u Hrvatskoj, a III. osnovna škola Bjelovar izradila je projekt s Udrugom za pse vodiče i mobilitet Zagreb. Cilj projekta jest olakšati učenicima život i rad u školi te povećati njihovu motiviranost za školske sadržaje.

Djeca uz psa usvajaju mnoge vještine, a da toga nisu ni svjesna.

Terapijski psi poput Lune igraju ključnu ulogu u motiviranju i poticanju djece. Djeca koja su povučena i introvertirana nalaze u psima sigurnost i poticaj za komunikaciju. Istovremeno, psi su bliski prijatelji hiperaktivnoj djeci i djeci s drugim poteškoćama.

Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 5 Terapijski psi poput Lune igraju ključnu ulogu u motiviranju i poticanju djece (Foto: Damir Spehar/Pixsell)

Pas je jako pozitivan u smislu da se djeca otvaraju i pokazuju svoje emocije što je u 21. stoljeću jedan od najvećih problema s kojim se mi u školskom sustavu susrećemo. To je osnovni cilj terapijskog psa, govori Brekalo.

Luna je dio školske obitelji

Ono što ovaj projekt izdvaja jest da Luna nije prisutna samo tijekom jednog školskog sata. Ona je dio školske obitelji i provodi cijeli dan u školi. Njezino prisustvo potiče zajedništvo i razvija osjećaj odgovornosti među učenicima. Redovito odlazi na veterinarske preglede i dobiva svu potrebnu zdravstvenu njegu.

Luna uživa u razredu, ovo je njen dnevni boravak i ona ovdje nije pod stresom.

Bilo tko od nas, tko se bavi psima, ako primijeti da pas pokazuje bilo koju vrstu stresa, moramo ga izdvojiti iz rada, objašnjava učiteljica Nataša Brekalo koja cijeli život voli pse i radi s njima, ali Luna je nedvojbeno kruna njezine karijere.

Pas Luna misli da je u prošlom životu bila čovjek "Ona je anđeo": Upoznajte psića Lunu koja misli da je u prošlom životu bila čovjek

Planira napisati i priručnik o radu s terapijskim psima kako bi na isto u školama potaknula i ostale kolege nastavnike. Inače, Nataša je višestruka najučiteljica, a tom prestižnom titulom okitila se i ove godine. (Paula Bosančić/Pixsell)

Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 1 Labradorica Luna radi kao terapijski pas u III. osnovnoj školi u Bjelovaru (Foto: Damir Spehar/Pixsell)

Upoznajte Doru, terapijskog psa koji pomaže malim pacijentima u KBC-u Split Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 13 Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 15 Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 14 +12 Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 12

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju