Mnogi se iznenade kada u centru Zagreba ugledaju prekrasnu terasu okruženu zelenilom koja u proljetnim i ljetnim mjesecima postaje najljepše mjesto za uživanje. U tom malom raju s dolaskom toplijeg i sunčanijeg vremena svakodnevno uživa Paula Veličković, koja živi u stanu u kući iz 1926. u čijem su sklopu terasa i zimzeleni vrt.

Galerija Prekrasna terasa okružena zelenilom u Zagrebu - 5 Prekrasna terasa okružena zelenilom u Zagrebu - 2 Prekrasna terasa okružena zelenilom u Zagrebu - 7 +4 Već u rano proljeće Paula Veličković svoj ured prebacuje na terasu

Paula Veličković živi u centru Zagreba s mlađim sinom, stariji sin se već osamostalio, i njihovom luckastom dvogodišnjom pudlom Mishom. Paula se bavi modnim stilizmom i ima svoju liniju prirodnih kozmetičkih proizvoda, a kako radi od kuće, kada nije na terenu, vrlo joj je važan sklad koji je okružuje. Budući da se bavi modom, ima oko za boje i sklad. Voli biti okružena lijepim stvarima, kako unutra, gdje je prostor uredila u retro šiku s modernim detaljima, tako i vani.

Već u ovo doba, rano proljeće, ured prebacuje na terasu. Nalazi se na južnoj strani, tako da ima dovoljno sunca i svjetla. Terasa je podignuta željeznom konstrukcijom od tla i postavljen je drveni pod koji se koristi u marinama, tako da je otporan na kišu.

Prekrasna terasa okružena zelenilom u Zagrebu - 2 Paula Veličković živi u centru Zagreba, u stanu u kući iz 1926. u čijem su sklopu terasa i zimzeleni vrt (Foto: Privatne fotografije)

Stvarno dosta vremena provodimo na terasi, to nam je kao produžetak stana. Kauč i dvije fotelje odabrala sam od nehrđajućeg materijala s jastucima u neutralnoj sivoj nijansi, tako da s detaljima poput jastuka, stolnjaka i dekica mogu mijenjati izgled terase. Tu je svakako i sanduk za jastuke koji spašava situaciju jer prostora za odlaganje nikada dosta.

Često koristim fenjere i svijeće, ali tu su i solarne lampice koje sam zamotala oko ograde i one daju poseban romantični doživljaj noću. Imam i tendu i volim je uvijek spustiti do kraja jer na taj način dobijem intimu, opisuje Paula svoju malu idilu. Terasu okružuje vrt u kojem je većina biljaka zimzelena, tako da je prizor lijep u svako godišnje doba.

Prekrasna terasa okružena zelenilom u Zagrebu - 7 U vrtu je većina biljaka zimzelena tako da je prizor lijep u svako godišnje doba (Foto: Privatne fotografije)

Jako mi je važno što imam vrt, a i šuma je u blizini, jer nisam zatočena u četiri zida. Osjećam se slobodno i opušteno, a opet za samo nekoliko minuta šetnje sam na špici, sa smiješkom kaže. U vrtu se nalazi i kameni kamin, pored kojeg je stakleni stol s četiri stolice, čime je stvorena blagovaonica na otvorenom. U ljetnim mjesecima kada je na terasi pretoplo dolje u vrtu je divna hladovina, tako da tada kombiniraju gdje će boraviti.

Iva iz Zadra: "Keramičar me pitao želim li taj 'cirkus' u kući, a poslije je terrazzo pločice želio i u svojoj kuhinji" Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 3 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 2 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 5 +6 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 8

Sa susjedom dijelim vrt i imamo vrtlare koji nam dođu nekoliko puta godišnje. Ali moram priznati da me u posljednje vrijeme opušta i veseli obrezivanje biljaka i čišćenje vrta. Volim biti bosa u vrtu, a nerijetko i odvježbam jogu na travi. Sin je u fazi nogometa, tako da možete zaključiti kako izgleda kada on sa psom izađe. Misha je inače vrlo zaigrana i obožava ljude, otkriva Paula. Svi gosti koji joj dođu prvi put oduševe se terasom i vrtom prvenstveno, posebno zato što takvo nešto ne očekuju u centru grada.

A i prijatelji vole moj prostor, mislim da se ugodno osjećaju kod mene, što je najvažnije, dodaje Paula Veličković.

Prekrasna terasa okružena zelenilom u Zagrebu - 3 Već u rano proljeće Paula Veličković svoj ured prebacuje na terasu (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju