Ako živite u zgradi, sigurno postoji barem jedan sustanar kojemu smeta glasan lavež psa. Bez obzira je li vama želja imati kućnog ljubimca koji ne laje glasno kako ne bi uznemiravao susjede ili zato što preferirate tišinu, držite se ove skupine manje vokalnih pasmina i susjedi će vam biti zahvalni

1. Bernski planinski pas
Izvorno je radna pasmina na švicarskim farmama koja se koristila za pomaganje u čuvanju objekata ili stoke. Ovi su psi nježni divovi odlični za mlade obitelji zahvaljujući svojem mirnom temperamentu. Imaju blagu narav i vole se igrati s djecom. Pažljiv, miran i vjeran pas svome gospodaru i njegovoj obitelji, bernski planinski pas malo laje.

2. Cavalier King Charles Spaniel
Ova je pasmina mirna, prijateljski raspoložena i (naravno) jako slatka. Cavalier King Charles Spaniel odnosno kavalirski španijel kralja Charlesa pas je koji svoj glas rijetko javno pokazuje.

Basenji je poznat kao pas koji ne laje, no kada je uzbuđen proizvodi zvuk sličan jodlanju.

3. Francuski buldog
Francuski buldozi ne trebaju puno vježbe, osim kratke šetnje. Iako imaju razigran duh, jako rijetko laju.

4. Engleski buldog
Isto vrijedi i za engleske verzije. Ne laju previše često i savršeno su zadovoljni ako ih pustite na miru kako bi mogli drijemati na kauču.

5. Basenji
Basenji je poznat kao pas koji ne laje, iako ova pasmina nije potpuno nijema. Ovaj afrički pas proizvodi zvuk sličan jodlanju kada je uzbuđen, ali to je također jako rijetko.

6. Ruski hrt
Ruski je hrt ''miran poput mačke'', ali se ističe na više načina. Iznimno je brz. Ovaj prekrasni i graciozni pas uglavnom je tih i vrlo pristojan. Doznajte i koje su najpametnije pasmine pasa na svijetu.

7. Škotski jelenji hrt
Iako vam škotski hrt neće stati u krilo, pas je koji ima nježnu osobnost te se odlično slaže s obitelji. Ne morate se brinuti zbog lajanja, jer to radi zbilja rijetko.

8. Irski mekodlaki pšenični terijer
Ova pasmina prepoznatljiva je po svojoj mekoj i valovitoj dlaci "pšenične" boje koja se ne linja. Ovaj će pas lajati jedino kada je to potrebno te je jako su vezan uz obitelj. Teško podnosi samoću.

9. Shiba inu
Shina inu je inteligentan pas koji je izvrstan lovac. Prednost ove pasmine je to što jako rijetko laju, a lavež u pravilu ispuštaju samo kada osjete stvarnu opasnost.

Shiba inu lavež u pravilu ispušta samo kada osjeti stvarnu opasnost.

10. Australski ovčar
Ova je pasmina izuzetno aktivna i voli trčati i skakati. Često se koristi u spasilačkim službama, u policiji, kao vodič te terapijski pas.

11. Škotski ovčar
Ovi stočarski psi laju kad im je dosadno, ali uz dobar trening lajanje će rijetko biti problem. Ova je pasmina jedna od najinteligentnijih i vrlo brzo uči. Pogledajte i 10 najljepših pasmina pasa na svijetu.

12. Shih tzu
Ovo je jedan od popularnijih pasa u mnogim obiteljima. Ima izrazito dugu dlaku, ali nije pretjerano sklon linjanju. Uz to vrlo rijetko laje.

13. Glen-imalski terijer
Glen-imalski terijer hrabar je i snažan. Iako malo svadljiv prema drugim životinjama, nježan je prema vlasniku. Aktivan je i okretan te rijetko laje.

14. Perzijski hrt
Ovu je pasminu malo teže trenirati. Brzi su, a njihova odanost svojim vlasnicima slovi kao jedna od njihovih najboljih osobina. Ne laje pretjerano. Provjerite i koje su najzdravije pasmina pasa na svijetu.

15. Rodezijski gonič lavova
Rodezijski gonič lavova velik je i vrlo snažan pas pa lajanje ne koristi kao obranu u trenucima prijetnje. Odličan je lovac i voli aktivnosti u prirodi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju