Jeste li ikad čuli za biljku tilandsiju? Ova posebna biljka naziva se još i biljkom ljubavi. Egzotična je, neobičnog izgleda i načina održavanja, a svojom ljepotom mami poglede.

Galerija Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija, biljka ljubavi +8 Tilandsija, biljka ljubavi

Izgleda poput ružičastog pera koja se nazire unutar dugih i tankih listova, a krase ju i graciozni, plavi cvjetovi. Dolazi iz porodice Bromeliacae, kojoj pripada više od 600 vrsta biljaka u tropskim i suptropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, među kojima je i ananas.

Zanimljivo je da cvjeta samo jednom u svom životu, a nakon toga odumire. Iako brzo odumire odmah se pobrine za svoje potomke. Odnosno, paralelno s tim procesom nastaju nove male biljke, kojima se ona i razmnožava.

Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija cvjeta samo jednom, a nakon toga umire (Foto: Living4media)

Jedna je od biljki koje nazivamo zračnim biljkama, odnosno – epitifima.

Živi u krošnjama tropskih šuma i ima vrlo slabo razvijen korijen. Veže se za drveće radi strukturalne potpore, a sićušne dlačice na lišću, takozvani trihomi, upijaju vodu i hranjive tvari izravno iz zraka. Korijenje zapravo nije potrebno ovoj biljci jer pomoću njega ne upija vodu i hranjive tvari iz zemlje.

Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija, biljka ljubavi (Foto: Living4media)

Ipak, to ne znači da ju nije potrebno zalijevati i pomno o njoj brinuti. Iako briga o biljci ljubavi nije tako komplicirana, važno ju je povremeno gnojiti i pažljvo zalijevati. 

Tilandsija apsorbira negativne tvari iz zraka pa je odličan izbor za sve one koji na prirodan način žele pročistiti zrak u svom domu.

Voštani cvijet: Otporna biljka upečatljivih cvjetova koja ne traži puno pažnje Voštani cvijet Voštani cvijet Voštani cvijet +2 Voštani cvijet

Ako želite svoj dom ukrasiti ovom prekrasnom biljkom, u nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da tilandsija uspije.

  • Zalijevajte ju svakih sedam do 10 dana, a jednom mjesečno u vodu dodajte prihranu. Zalijevajte je prskanjem i koristite odstajalu vodu – najbolje kišnicu.
  • Držite je na svjetlom mjestu, ali pripazite da izvor svjetlosti nije direktan.
  • Neka temperatura prostora bude iznad 15 stupnjeva.
  • Najčešći razlozi propadanja tilandsije su pretjerano zalijevanje, suhi zrak u prostoriji i preniska temperatura.
  • Najbolje je koristiti specifična gnojiva za zračne biljke. Jednom mjesečno u vodu dodajte gnojivo i prskanjem zalijevajte biljku. 

Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija, biljka ljubavi (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju