U vrijeme blagdana i darivanja, svi smo posebno emotivni i dobro raspoloženi kad su u pitanju podrška i pomoć onima kojima je pomoć potrebna. Ipak, podrška kroz uključenje u kreativni rad i stvaranje osjećaja zajedništva i vrijednosti najveći je poklon koji možemo darovati. Vođeni tom idejom, korisnici ustanove socijalne skrbi Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – “JA kao i TI” ovih tjedana okupili su se u prostorijama ustanove u Osijeku i marljivo, u iznimno kreativnoj i poticajnoj atmosferi, izrađivali Božićne ukrase koji se mogu naći u domovima svakog od nas.

Ova jedinstvena inicijativa stvorena je s ciljem pružanja podrške osobama s mentalnim izazovima te njihove integracije u svakodnevni život zajednice. Za nadolazeće blagdane, Ornel boce će biti ukrašene posebnim dodatkom – crvenim božićnim kapicama Djeda Božićnjaka. Ove kapice nisu samo ukras, one su rezultat marljivog rada i kreativnosti osoba s mentalnim poteškoćama iz Osijeka i okolice Osijeka. Svaka kapica, izrađena ručno s puno ljubavi, simbolizira radost darivanja, podršku i prihvaćanje različitosti. Osim što svaka kapica nosi snažnu poruku “Zagrljaj mekoće za zagrljaj dobrote”, svi koji u ovom razdoblju u Konzum prodavaonicama kupe označene boce Ornela, podržat će ovu plemenitu akciju i postati dijelom priče o empatiji, suradnji i zajedničkom napretku.

PR PR Foto: PR

Projektom Podržimo zajedno pruža se podrška osobama s mentalnim izazovima te se razvija svijest o razumijevanju i prihvaćanju naših korisnika, kao i o destigmatizaciji. Tijekom izrađivanja božićnih kapica svi uključeni korisnici, njih oko 50, iskazivali su zadovoljstvo i sreću, a u međusobnoj radnoj okolini s ostalim korisnicima osjećali su zajedništvo i pripadanje. Iznimno su se trudili te su na kraju bili ponosni na ostvareni rad”, ističu iz Centra “JA kao I TI”.

"Ovim projektom želimo podići svijest o važnosti integracije osoba s mentalnim izazovima i istaknuti da su oni neizostavni dio našeg društva. Svaka kupljena božićna kapica, koja ujedno predstavlja i besplatan božićni ukras, izravno podržava financijsku neovisnost i rad Centra “JA kao I TI”, obogaćujući istovremeno blagdansko iskustvo naših potrošača. Ovaj projekt omogućava našim potrošačima da postanu dijelom nečeg većeg – da zajedno slavimo različitosti i pridonosimo stvaranju sretnijeg svijeta u koji su uključeni svi članovi našeg društva”, izjavila je povodom predstavljanja inicijative Ines Umićević, direktorica marketinga Saponije i Kandita.

PR PR Foto: PR

Ustanova inače provodi brojne aktivnosti u koje nastoji uključiti svoje korisnike: radne akcije, kreativni projekti, psihosocijalne aktivnosti. Cilj je poticati uključivost i stvarati okruženje u kojem se različitosti poštuju i prihvaćaju.

“Iznimno nam je drago što nas je tvrtka Saponia prepoznala kao subjekta koji može dati svoj doprinos zajednici i unatoč poteškoćama i izazovima koje donose mentalne bolesti, a s kojima se svaki naš korisnik svakodnevno nosi. Radom, trudom i sposobnostima možemo učiniti puno dobrog i vrijednog ovome društvu. Našim korisnicima je iznimno važno da ih susjedi i sugrađani ne gledaju kroz njihove poteškoće kojih, priznajmo, svi imamo, već kroz sve ono dobro što mogu dati. Ove i slične akcije prilika su da to jače osvijestimo i kao društvo u cjelini iskoristimo priliku pokazati razumijevanje, empatiju i senzibilitet za slabije i ranjivije članove. Zbog svega toga, veliko i iskreno hvala Saponiji s vjerom da je ovo samo početak dugotrajne suradnje koja će biti na dobrobit svih”, izjavila je Mira Leko-Ćurčić, ravnateljica ustanove socijalne skrbi Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek – “JA kao i TI”.

PR PR Foto: PR

PR PR Foto: PR

Centar „JA kao i TI“ pruža uslugu smještaja, organiziranog stanovanja, pomoći u kući i psihosocijalne podrške. U sklopu navedenih usluga, povezano s radnom terapijom, provode različite radionice poput kreativne, sportske, informatičke, vrtlarske, šivaonice, stolarske radionica, rad na čišćenju, rad u kuhinji i praonici. Trenutno pružaju podršku za 190 korisnika.

PR PR Foto: PR

Inicijativa "PODRŽIMO ZAJEDNO" odražava Saponijinu posvećenost korporativnoj društvenoj odgovornosti i pokazuje kako poslovna zajednica može aktivno pridonijeti društvu. Uključivanjem osoba s mentalnim poteškoćama u proces izrade, Ornel ne samo da pomaže ovoj skupini da razvije važne vještine i osjećaj postignuća, već i motivira potrošače da postanu aktivni sudionici u ovom plemenitom projektu. Ovu inicijativu mogu podržati svi koji do rasprodaje zaliha u Konzum trgovinama kupe Ornel označen prepoznatljivom crvenom kapicom.

PR PR Foto: PR

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju