Zdrava prehrana počiva na umjerenoj konzumaciji raznovrsnih namirnica bogatih bjelančevinama, ugljikohidratima i zdravim masnoćama. Čak ni ako ste na dijeti ne biste se smijeli odricati dobrih masnoća jer one su jedan od osnovnih građevnih elemenata organizma koje nam daju energiju za obavljanje svakodnevnih poslova.

Zadatak zadovoljavanja svih potreba za bjelančevinama i dobrim mastima značajan je izazov ako ne jedete hranu životinjskog porijekla ili ste, primjerice, osjetiljivi na laktozu te izbjegavate mliječne proizvode.

Takve osobe na svoj jelovnik trebale bi uvrstiti alternativne izvore dobrih masnoća poput avokada, grahorica, sjemenki te orašastih plodova, odnosno maslaca od kikirikija, indijskih oraščića, badema, pistacija, oraha ili lješnjaka.

Kako koristiti maslac od orašastih plodova?

Maslac od orašastih plodova fleksibilna je namirnica koja se može koristiti na razne načine, a posebice u prvom jutarnjem obroku.

Žlicu tog maslaca slobodno dodajte zobenoj kaši, u koju ste narezali i nešto svježeg voća. Namazati ga možete na integralni tost te “poklopiti” s nekoliko kriški banane, ili dodati u jutarnji smoothie s omiljenim voćem i/ili povrćem. Maslac od orašastih plodova možete dodati i u smjesu za pripremu keksa i muffina, poslužiti uz palačinke ili kao međuobrok uz nešto svježe mrkve te stapki celera.

Budite oprezni
U stotinu grama maslaca od orašastih plodova nalazi se otprilike 600 kalorija, pa se preporučuje umjerena konzumacija od maksimalno 2 žlice, odnosno od oko 30 grama dnevno.

Maslac od orašastih plodova Maslac od orašastih plodova je kalorična namirnica, pa je jedite u umjernim količinama (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju