Točkasta begonija, latinskog naziva Begonia Maculata, šarmantna je cvjetnica veoma neobičnih listova. Ta zimzelena trajnica na prvu osvaja svojim efektnim egzotičnim izgledom, ali i činjenicom da je vrlo jednostavna za održavanje.

Galerija Točkasta begonija osvaja svojim neobičnim listovima - 6 Točkasta begonija osvaja svojim neobičnim listovima - 4 Točkasta begonija osvaja svojim neobičnim listovima - 2 +3 Točkasta begonija je sobna biljka koja voli puno indirektne svjetlosti i blago vlažno tlo

Točkasta begonija biljka je koja s gornje strane zelenih listova ima nepravilne bijele točkice, a ako se malo bolje zagledate primijetit ćete kako su bijele točkice prošarane srebrnim, gotovo sjajnim šljokicama. Jako fora, zar ne?

Točkasta begonija osvaja svojim neobičnim listovima - 2 Točkasta begonija je sobna biljka koja voli puno indirektne svjetlosti i blago vlažno tlo (Foto: Living4media)

S donje strane listova točkasta begonija u potpunosti je tamnocrvene boje, slično kao i tropski cvijet Calathea makoyana. Uz čarobne listove koji se čine gotovo nacrtanima, begonija i cvjeta. Begonia Maculata cvjeta u “grozdovima” s bijelim zvonolikim cvjetovima sa žutim središtem i to od veljače do travnja. No, obzirom da je sobna biljka svojim bi vas cvjetovima mogla iznenaditi i u drugim mjesecima.

Ako ste se pitali mirišu li cvjetovi begonije, odgovor je da ne mirišu, ali su estetski veoma lijepi.

U prirodi točkasta begonija obitava u sjenovitim područjima, no u kućnom uzgoju odgovara joj puno indirektne svjetlosti i blago vlažno tlo. Biljka se zalijeva jednom tjedno s oprilike dva do tri decilitra vode za teglicu promjera 12 centimetara. Pola sata nakon zalijevanja izlijte višak vode iz ukrasne teglice kako ne bi došlo do truljenja korijenja.

Mini bugenvilija raste na balkonu stana u Zadru - 6 Patuljasta bugenvilija: Cvijet za balkon koji se može stoput osušiti i opet će cvjetati

Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 6 Neobična orhideja koja izgleda poput papučice, a miriše na marelice

Bitno je naglasiti kako je begonija otrovna ukoliko se proguta, stoga ju čuvajte na povišenim mjestima dalje od kućnih ljubimaca ili djece.

Točkasta begonija osvaja svojim neobičnim listovima - 5 Točkasta begonija osvaja svojim neobičnim listovima (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju