Jedna od najpoznatijih tradicionalnih hrvatskih slastica su i kroštule. Od Istre do Dalmacije vjerojatno biste pronašli stotinu različitih recepata za kroštule koji se razlikuju po omjerima i dodacima. Mi vam danas donosimo jednostavnu verziju recepta za ove neodoljive pržene hrskave trakice.
SASTOJCI ZA KROŠTULE:
- 200 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 1 cijelo jaje srednje veličine
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- 70 g rastopljene svinjske masti
- prstohvat soli
- 2 velike žlice ruma
- 2 velike žlice rakije
- 1 l ulja za prženje
- šećer u prahu za ukras
PRIPREMA KROŠTULA:
1. U većoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer, mast, sol, rum i rakiju. Zatim malo po malo dodajte brašno i zamijesite kompaktno tijesto koje mora biti malo tvrđe. Ako primijetite da je previše mekano, dodajte još malo brašna. Tijesto potom dobro zamotajte u plastičnu foliju kako se ne bi sušilo i pustite ga da odmara sat vremena.
2. Nakon toga tijesto podijelite na 2-3 dijela. Svaki dio razvaljajte na debljinu od maksimalno 2 milimetra i režite na manje trakice. Kroštule možete oblikovati na razne načine. Primjerice, rezati ih na tanke duže trakice koje ćete potom svezati u čvor, možete spajati dvije tanje trakice u mašnu ili pak jednostavno peći najobičnije trakice.
3. Zagrijte ulje za prženje na srednje jakoj vatri. Ako imate kuhinjski termometar, uz njegovu kontrolu zagrijavajte ulje do 165 - 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, sačuvajte mali komadić tijesta kako biste provjerili je li ulje dovoljno toplo. Ubacite komadić tijesta u ulje i ako odmah zacvrči i počnu se stvarati mjehurići, ulje je spremno za prženje.
4. Kroštule pržite otprilike jednu minutu sa svake strane, sve dok ne poprime lijepu žućkastu boju. Nakon prženja svaku stavite na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Nakon pečenja posipajte šećerom u prahu.
Dobar tek!