Kvalitetno opuštanje važnije je nego prije s obzirom na pandemiju i izazove koje ona nosi. Jedan od načina je trčanje, ali i bilo koja druga vrsta vježbe.

Napetost koju osjećamo potrebno je otpustiti, kaže Ingo Froboese, profesor na sportskom sveučilištu u Kölnu.

Njegov savjet: Od stresa možete doslovno otrčati. Vježbanje otpušta endorfine i snižava hormone stresa. Usto, čak i umjereno vježbanje rezultira povećanjem osjećaja sreće i zadovoljstva, pokazale su studije.

No ako želite na taj način ublažiti stres, pripazite da ne pretjerate.

Važno je odabrati sport u kojem uživate. Ako vam vježbanje nije zabavno, neće vam ni pomoći u ublažavanju stresa nego će samo postati još jedna 'gnjavaža' povrh druge.

Pretjerate li s vježbanjem kad ste već nervozni, možete izazvati suprotan učinak i podignuti razinu kortizola, hormona stresa.

U idealnim situacijama vježbat ćete vani, na svježem zraku i dnevnom svjetlu, što je također dobro za vas.

Žena trči Manje nego što mislite: Koliko minuta tjedno treba trčati da osjetite rezultate?

Trčanje Sedam razloga zašto je i pet minuta trčanja dovoljno da si promijenite život

Sport otpušta hormone poput serotonina i dopamina, a oni pomažu koncentraciji, popravljaju raspoloženje i povećavaju vlastiti osjećaj dobrobiti, kaže sportska znanstvenica Johanna Rupp.

Vrlo je važno odabrati sport u kojem uživate. Ako vam vježbanje nije zabavno, neće vam ni pomoći u ublažavanju stresa, nego će samo postati još jedna gnjavaža povrh druge.

Ako vam je bicikliranje draže od trčanja, sjednite na bicikl, odaberite igranje stolnog tenisa u parku ili se samo šećite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju