Prijateljice uvijek jedna drugoj čuvaju leđa. S njima prolazimo i lijepe i ružne trenutke, one su poput obitelji, a nekima čak i više od toga. Iako nam se čini da taj odnos baš ništa ne može ugroziti, postoje situacije koje prijateljstvo stavljaju na kocku.

Jedna od najčešćih je ona u kojoj se prijateljica zaljubi pa se promijeni iz temelja. Prestane vam se javljati, vaše kave postanu sve rjeđe, a druženja sve kraća. Njezin novi partner sada je centar njezina svijeta, a vi se osjećate pomalo zapostavljeno.

I tu se otvara jedno vrlo škakljivo pitanje:

Što ako nam se ne sviđa njezin partner?

Iako prijateljstvo počiva na iskrenosti, prije nego što odlučimo priznati prijateljici da nam se ne sviđa njezin partner, trebamo odgovoriti na nekoliko pitanja. Prvo i najvažnije jest – smeta li nam što naša osoba više nije stalno dostupna, ili on doista negativno utječe na nju?

Svaki početak je sladak pa tako i onaj ljubavni. U trenucima zaljubljenosti teško je skinuti ružičaste naočale – i to je sasvim normalno. Stoga je najvažniji savjet pustiti vrijeme da odradi svoje i vidjeti hoće li se situacija nastaviti i kad se njezin novi ljubavni odnos konsolidira, a početna iskra malo utihne.

Ako smatrate da bi iskrenost mogla negativno utjecati na vaš odnos, dajte joj vremena.

Iako će mnogi reći da prijateljici trebamo reći baš sve što nam je na duši, Julija iz Zagreba kaže da ju je takvo razmišljanje koštalo prijateljstva.

Bile smo kao prst i nokat, a onda se zaljubila. Već na prvu sam vidjela da on nije pravi odabir za nju zato što je pokušava promijeniti, a po meni je najvažnije prihvatiti osobu točno onakvu kakva je. Nakon što sam ja to rekla, prestala se javljati, otkazala je sve naše dogovore – izlaske, predstave pa čak i putovanje koje smo planirale sljedeći mjesec. Od tada ne mogu prestati razmišljati koja je od nas dvije ugrozila naš odnos. Ja, koja sam se petljala tamo gdje mi nije mjesto, ili ona, koja me tako lako prekrižila, govori Julija.

Doktorica psihologije Barbara Greenberg podijelila je nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći u ovakvoj situaciji.

1. Situaciji pristupite delikatno

Ako smatrate da bi iskrenost mogla negativno utjecati na vaš odnos, dajte joj vremena. Prvo upoznajte njezinog novog partnera, a tek onda razmislite hoćete li podijeliti svoje osjećaje. Uzmite u obzir da je veza previše nova kako biste ju uopće mogli ocijeniti.

2. Jesi li sretna?

Umjesto da direktno kritizirate njezinog partnera, bolje postavite pitanje je li sretna i zadovoljna. Iskrenim razgovorom doći ćete do najboljeg rješenja, a ona će dobiti dojam da ste brižni, a ne ljubomorni.

3. Zapitajte se koje su doista vaše namjere

Ako ste zabrinuti za vaš odnos, možda biste joj trebali dopustiti da vas kratko stavi u drugi plan. S druge strane, ako ste zabrinuti za njezinu sigurnost – tada odmah trebate reagirati, bez obzira na ishod situacije.

  Prijateljice na kavi Nije za njezine uši: Pet stvari koje ne biste smjeli reći ni svojoj najboljoj prijateljici Uvelo cvijeće Kako se javiti (nekadašnjoj) prijateljici nakon godina šutnje?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju