Pariz se često smatra najvećim autoritetom u dizajnu. Ako tražite prvoklasni dizajn i najbolje od dizajna, u Parizu ćete to sigurno pronaći. Francuski šik mnogima je pojam za nepogrešiv, vrhunski stil, i u modi i u uređenju interijera.

Galerija Četvrtasti oblici i tamno drvo nisu više u trendu, kažu pariški dizajneri interijera Ima nešto jedinstveno, nešto što podiže raspoloženje u dnevnoj dozi elegancije U 2024. najnoviji trend miče se od crvenkasto-smeđih drvenih ploča te prihvaća modernu estetiku +1 Tamno zelene, bogate plave i tople bordo boje stvaraju ugodnu i privlačnu atmosferu

Izvrsna inspiracija za uređenje interijera dolazi iz cijeloga svijeta, no francuska metropola i dalje ima velik utjecaj u kreativnoj sferi. To znači da nas uvijek zanima što Parižani imaju reći o situaciji u svijetu dizajna i kako bi to moglo utjecati na buduće trendove.

Pa kada razmišljamo o tome kakvi su trendovi u 2024., koga bolje pitati nego pariške dizajnere. Oni dobro znaju što će biti in, ali isto tako i što više nije popularno. Stoga su otkrili četiri trenda koja smatraju zastarjelima i koja su ostavili u 2023., kao i to čime su ih zamijenili u 2024. godini.

1. Teški uzorci

Ekstravagantni uzorci, posebice uzorci koji se pretapaju, imali su svojih pet minuta slave, ali kako se trendovi kreću prema dizajnerskoj estetici koja cijeni spokoj, takvi uzorci postali su nekompatibilni. U 2024. u trendu su uzorci koji stvaraju umirujući ambijent.

Sjajne pločice i teški uzorci su out. Ima nešto jedinstveno, nešto što podiže raspoloženje u dnevnoj dozi elegancije i izobilja, i kada se osjećamo kao kraljica ili kralj u našem vlastitom utočištu, kaže Aline Asmar d’Amman, arhitektonska dizajnerica i osnivačica Culture in Architecture.

Ima nešto jedinstveno, nešto što podiže raspoloženje u dnevnoj dozi elegancije Ima nešto jedinstveno, nešto što podiže raspoloženje u dnevnoj dozi elegancije (Foto: Living4media)  

2. Crvenkasto-smeđe drvene ploče

Arhitekt i dizajner interijera Fabrice Juan usavršio je umjetnost francuskog življenja, spajajući klasični luksuz s modernom praktičnošću u svojim dnevnim sobama uređenima u francuskom stilu. U svojoj potrazi za najelegantnijim i najmodernijim izgledom, promijenio je mišljenje o tamnom drvu, odmaknuvši se u potpunosti od klasičnog pariškog stila i prihvativši nešto što je više minimalističke prirode.

U 2024. najnoviji trend miče se od crvenkasto-smeđih drvenih ploča te prihvaća modernu estetiku s glatkom, mat žbukom. Unutarnji prostori u 2024. naginju suvremenom stilu, kaže Fabrice Juan.

U 2024. najnoviji trend miče se od crvenkasto-smeđih drvenih ploča te prihvaća modernu estetiku U 2024. najnoviji trend miče se od crvenkasto-smeđih drvenih ploča te prihvaća modernu estetiku (Foto: Living4media)

3. Oštar i sterilan dizajn

Nastavljajući s načelom stvaranja ugodne okoline, Raphaël Le Berre i Thomas Vevaud iz LE BERRE VEVAUD-a rekli su ne oštrim i sterilnim dizajnerskim odabirima.

S povećanim inkorporiranjem načela biofilnog dizajna, vanjski svijet donosimo unutra. Prirodni materijali, zelenilo i dovoljno prirodnog svijetla postaju sastavni elementi u našem dizajnu, promičući zdravije i povezanije životno okruženje, otkrivaju svoj novi smjer u dizajnu. Kao dio tog etosa, ostavljaju za sobom industrijske metale, hladnu i sterilnu rasvjetu te hladne palete boja. Osim toga, Le Berre i Vevaud ističu da ne smiju biti ograničeni jednim dizajnerskim principom.

Iza sebe ostavljamo striktno pridržavanje jednog stila dizajna. Umjesto toga odlučujemo se za eklektične stilove koji spajaju elemente različitih dizajnerskih pokreta i inspiracija, objašnjavaju. U 2024. dizajn će uključivati više topline, karaktera i personaliziranih elemenata.

Topli, prirodni materijali poput egzotičnog drva i kamena su in, kao i rasvjetna tijela izrađena po narudžbi te rukotvorine s toplim, ambijentalnim svjetlom, dodaju dizajneri. Što se tiče boja, zemljani tonovi također su poželjni.

Tamno zelene, bogate plave i tople bordo boje stvaraju ugodnu i privlačnu atmosferu, dodaju.

Tamno zelene, bogate plave i tople bordo boje stvaraju ugodnu i privlačnu atmosferu Tamno zelene, bogate plave i tople bordo boje stvaraju ugodnu i privlačnu atmosferu (Foto: Living4media)

4. Četvrtasti oblici

Tijekom proteklih nekoliko godina dogodila se znatna promjena u siluetama namještaja, posebice kada je riječ o kaučima. Popularnost zaobljenih sofa nastavlja rasti i dizajneri interijera navode da će mekoća i dalje biti jedan od ključnih pojmova dizajna 2024. godine.

Prihvaćanje fluidnije i pristupačnije estetike dizajna bit će ključno u 2024., navode dizajneri Raphaël Le Berre i Thomas Vevaud. Ovaj pristup odvraća od prekomjernih geometrijskih uzoraka i oštrih četvrtastih oblika. Međutim, to ne znači kraj razigranih uzoraka.

Birajte organske i apstraktne uzorke inspirirane prirodom, koji su vizualno zanimljivi, bez preopterećenja prostora', poručuju pariški dizajneri.

Kutni oblici su out, a popularnost zakrivljenih sofa nastavlja rasti Kutni oblici su out, a popularnost zaobljenih sofa nastavlja rasti (Foto: Living4media)

Impresionirat će vas prekrasna kuća s velikom staklenom stijenom u blagovaonici Impresivna kuća s velikom staklenom stijenom u blagovaonici - 9 Impresivna kuća s velikom staklenom stijenom u blagovaonici - 10 Impresivna kuća s velikom staklenom stijenom u blagovaonici - 7 +7 Impresivna kuća s velikom staklenom stijenom u blagovaonici - 6

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju