Marija Andrijašević, diplomirana nutricionistica i trenerica, jedno je od naših vodećih fitness imena. Kao vlasnica SCORE Fitness Cluba, Marija vodi grupne i individualne programe, a organizirala je i brojne konvencije, radionice i aerobic maratone.

Kao međunarodna fitness prezenterica i predavačica, putuje diljem svijeta, educirajući trenere iz više od 30 zemalja. No, energična je Marija sada odlučila dovesti fitness elitu u Zagreb, i to u sklopu Urban Training Campa, koji će se održati u Sparta Gym & Spa Centru Rotor, 8. i 9. lipnja 2024.

Ovaj je događaj rezerviran uglavnom za profesionalce koji će učiti od profesionalaca te se na njemu očekuju prvenstveno kineziolozi, treneri, instruktori grupnih programa, fizioterapeuti i napredni vježbači.

No, ne dajte se zaplašiti – na eventu su dobrodošli i fitness-entuzijasti – početnici i ako ste jedan od njih, sigurno ćete i vi 'profitirati' na nekom od treninga ili radionica koje možete pronaći u programu Urban Training Campa.

Marija Andrijašević Marija Andrijašević (Foto: Marija Andrijašević)

A ako se i dalje koristite izgovorom da nemate vremena za tjelesnu aktivnost, Marija Andrijašević ima poruku za vas: Najčešći razlog kojeg se navodi kao 'krivca' za nedostatak vježbanja jest prvenstveno nedostatak vremena, kaže Marija. Međutim, svjedok sam da vrijedi krilatica: 'Ako ima volje, ima i načina', jer kod mene u centru SCORE, prvi treninzi započinju već u šest ujutro, a na njih dolaze iznimno zaposlene osobe.

Često se fizička aktivnost podrazumijeva kao aktivnost koja utječe samo na estetsku komponentu, na primjer na gubitak kilograma, definiciju trbušnih mišića ili skladno definirano tijelo. Međutim, čini se da važnost utjecaja na zdravstvenu komponentu još uvijek nije dovoljno osviještena. Trening je za sve, smatra Marija Andrijašević.

Koliko nam je fizičke aktivnosti potrebno dnevno?

„Čak se i u suradnji s liječnicima kod određenih stanja propisuje fizička aktivnost kao 'terapija' te za nju, za trening i kretanje moramo pronaći vremena, naglašava, i dodaje da se radi o nasušnoj potrebi koja prevenira različite bolesti – dijabetes, bolesti krvožilnog sustava, koštano-zglobne i degenerativne promjene.

Tjelesna aktivnost doprinosi zdravlju kralježnice, boljem držanju, a samim time raste i radna sposobnost jer je manje bolovanja i operativnih zahvata.
Ako vas zanima koliko nam je fizičke aktivnosti dnevno potrebno – odgovor je da je to individualno. Sve ovisi o tome radi li osoba fizički posao, sjedi u uredu ili stoji cijelo radno vrijeme na nogama.

Marija Andrijašević Marija Andrijašević (Foto: Marija Andrijašević)

Također količina aktivnosti ovisi o dobi, zdravstvenom statusu, ciljevima kao i samom životnom stilu svake pojedine osobe“, kaže ova nutricionistica i trenerica. „Preporuke je kod odraslih osoba 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti ili pak 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti kroz tjedan uz dodatak treninga snage za jačanje muskulature te svakodnevno hodanje oko 10.000-12.000 koraka dnevno“, navodi Marija Andrijašević.

Mi smo ti koji jednostavno moramo postati svjesni svog svakodnevnog tempa i važnosti tjelesne aktivnosti. A kada postanemo svjesni, ključno je prilagoditi se vlastitim potrebama, mogućnostima te rasporediti aktivnosti prema osobnim preferencijama i individualnom rasporedu, zaključuje nutricionistica i trenerica.

Ako želite vidjeti Mariju ili neke od svjetski poznatih trenera 'u akciji', uputite se 8. i 9. lipnja u Sparta Gym & Spa Centar Rotor gdje vas čeka bogat program i mogućnost da isprobate brojne treninge i poslušate zanimljive radionice.
Više o programu i prijavi za Urban Training Camp – pronađite na linku.

Urban Training Camp održava se u Zagrebu Urban Training Camp održava se u Zagrebu (Foto: Marija Andrijašević)

Marija Andrijašević Trenerica Marija Andrijašević: „Najvažnije je pronaći motivaciju i krenuti. Sutra bi vam moglo biti žao što niste krenuli već danas“

Zdrava hrana Nutricionistica objašnjava: Što jesti prije, a što nakon treninga?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju