Indukcijski štednjaci i ploče za kuhanje stekli su popularnost zahvaljujući kratkom vremenu kuhanja, energetskoj učinkovitosti i sigurnosti kod uporabe. Indukcijsko kuhanje odvija se na ravnoj staklenoj površini opremljenoj grijačima.

Zavojnice za grijanje napajaju se elektromagnetskom energijom koju aktivira željezo u ploči. Kada željezo dođe u kontakt s aktivnim grijačima, čestice željeza počnu se miješati, što dovodi do brzog zagrijavanja posuđa. U nastavku provjerite na što morate pripaziti prilikom kupovine indukcijske ploče.

1. Ne vodite računa o jačini indukcijske ploče i priključku struje

Ovisno o modelu ploče, proizvođač će savjetovati njezino spajanje isključivo na trofazni priključak, a u nekim slučajevima postojat će mogućnost spajanja na monofazni uz poprilično smanjenje performansi. Zato je važno znati kakav priključak uopće imate u svom domu. U stanovima su to uglavnom monofazni priključci, baš kao i u mnogim obiteljskim kućama. Provjerite uvjete u svom domu prije nego se uputite u kupovinu kako biste baratali sa svim potrebnim informacijama.

Čišćenje indukcijske ploče Sedam grešaka kod čišćenja kojima nepovratno uništavate indukcijsku ploču

2. Zanemarujete posuđe

Ukoliko nemate posuđe u kojem se može kuhati na indukcijskoj ploči, a nemate ni financijsku mogućnost promijeniti sve posuđe, razmislite dvaput o kupovini. Na indukcijskoj ploči možete kuhati u posudama koje imaju posebno dno napravljeno od magnetskog materijala. Danas na tržištu postoje i takozvani adapteri za kuhanje na indukcijskoj ploči u obliku diskova različitih veličina na koji onda možete staviti klasično posuđe, ali mnogi te adaptere karakteriziraju kao vrlo nespretne prilikom kuhanja. Ujedno su i vrlo teški pa mogu uzrokovati oštećenje ploče ako se njima pažljivo ne rukuje.

Indukcijska ploča u kuhinji Pet prednosti zbog kojih se isplati uložiti u indukcijsku ploču za kuhanje

3. Ne pazite na veličinu posuđa

Ako ste pak opremljeni posuđem podobnim za indukciju, onda samo morate provjeriti odgovara li promjer vaših zdjela promjeru polja za kuhanje na ploči. Pripazite na to kako se ne biste kući vratili s funkcionalnom pločom i tek onda ustanovili da veličina polja nije adekvatna za vaše posuđe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju