Pravo prijateljstvo uistinu je najveće blago koje postoji jer je riječ o ljudima koji su naša izabrana obitelj i stup potpore koji je tu i u najvećim nedaćama.

Upravo su prijatelji jedan od najvažnijih izvora sreće, ispunjenosti i zadovoljstva životom i savršena su trešnja na vrhu onoga što jesmo i što iz dana u dan živimo i osjećamo.

No svi mi imamo širi krug prijatelja i poznanika i vrlo dobro znamo da nam ne znače sva ne isti način i da svaki od tih „prijatelja“ zapravo ima neku svoju značenjsku nijansu te da se odnosi itekako razlikuju.

Ideja o trima osnovnim tipovima prijateljstva nije nova, seže još od Platona i Aristotela koji su razlikovali prijateljstvo radi koristi, prijateljstvo radi užitka i prijateljstvo radi dobra samoga. Dakako, samo ono prijateljstvo u kojemu nema računa ni dugova ono je koje najviše vrijedi i najduže opstaje, ali i ostala dva su nam itekako potrebna i bez njih ne bismo mogli.

Evo kako bi se osnovni tipovi prijateljstva mogli objasniti u svakodnevnom životu.

Prijateljstvo iz koristi

Ovakva prijateljstva su ona u kojima nešto dajete, a nešto primate zauzvrat. U takvu vrstu odnosa najviše se uklapaju oni s kolegama na poslu jer se tamo razmjene obavljaju već od našeg prvog radnog dana.

Tražimo prijateljsko lice koje će nam dati potreban savjet, važne upute ili nas obraniti pred šefom ako nešto pogriješimo, a zauzvrat ćemo mi s njima podijeliti svoja prethodna iskustva, pohvaliti pred drugima njihov trud i nesebičnost koju su pokazali prema nama.

U poslovnim smo prilikama često pod pritiskom i treba nam saveznik koji dobro razumije kako se osjećamo jer i sam radi u istim uvjetima pa se međusobno pokrivamo i čuvamo si leđa.

Prijateljstvo iz užitka

Ovo su prijatelji s kojima ćemo uvijek uživati u zabavnim trenucima, dijeliti neke zajedničke hobije, glasno se smijati. Bit će tu uvijek kada se želimo opustiti i ne misliti na brige te se dobro provesti, ali baš i neće biti tu kada zagusti i kada nam zatreba rame za plakanje, podrška i oslonac u trenucima u kojima se raspadamo.

To zapravo od njih ni ne tražimo, ne povjeravamo im svoje duboke želje, tajne i probleme, već uživamo u površnijim i rasterećenijim temama, dobrom provodu i činjenici da ako nitko drugi neće htjeti ići s nama na tečaj plesa ili koncert, oni sigurno hoće.

Pravo, „savršeno“ prijateljstvo

Pravo prijateljstvo, prijateljstvo „radi dobra samoga“ ono je u kojemu nema nikakvih skrivenih interesa ni zahtjeva. Nesebično je, iskreno, duboko i ne očekuje da smo stalno nasmijani i sretni, očekuje samo da smo ono što stvarno jesmo, bez maski i prikrivanja. To je prijatelj kojemu možemo reći apsolutno sve i jednom kada ga nađemo, ostat ćemo prijatelji za cijeli život.

Naravno, ništa u međuljudskim odnosima i prijateljstvu nije ograničavajuće i strogo određeno, i prva se dva tipa prijateljstva vremenom mogu razviti u ono pravo i duboko ako si dopustimo izaći iz dotadašnjih uloga.

Najbolje prijateljice 10 životnih situacija zbog kojih dobre prijateljice postaju najbolje

Pravo prijateljstvo oznažuje naše zdravlje Nakon posla, trk na kavu: Druženje s pravim prijateljima poboljšava zdravlje, a može i produžiti život

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju