Za dobar i kvalitetan san ključna je temperatura u spavaćoj sobi. Ona bi trebala iznositi između 16 i 18 stupnjeva, što je znatno niže od onoga što obično nazivamo sobnom temperaturom.

Da biste što lakše usnuli, glava bi vam trebala biti hladna - doslovno i figurativno, kaže bivši sportaš, profesor na Kineziološkom fakultetu u Kölnu i voditelj Centra za zdravlje Ingo Froboese, zagovornik integriranog pristupa u promicanju zdravlja i vježbanja.

Za dobar i kvalitetan san ključna je temperatura u spavaćoj sobi, koja bi trebala iznositi između 16 i 18 stupnjeva.

Hladnu ćete glavu zadržati ako primjerice jastuk prije odlaska u krevet objesite blizu otvorenog prozora da biste ga rashladili i u sobu istodobno pustite malo svježeg zraka, savjetuje. Ako je vani pretoplo, jastuk na nekoliko minuta možete staviti u hladnjak, kaže prof. Froboese.

Istodobno je jednako važno prije odlaska na počinak "rashladiti" i onu "sitnu mašineriju" u glavi, još užarenu od bilo kojeg posla koji ste prethodno obavljali.

Slika nije dostupna Razlog zbog kojeg popodnevno spavanje dulje od pola sata nije dobra ideja

Tridesetak minuta prije spavanja Froboese preporučuje meditaciju ili čitanje knjige te savjetuje da se izbjegava gledanje filmova uznemirujućeg sadržaja, nekih "teških" sportova ili ostalih sadržaja koji izazivaju nelagodu.

Slika nije dostupna Štetna navika: Što se događa s vašim tijelom kada spavate na trbuhu?

Korištenje pametnih telefona, tableta ili laptopa u krevetu savjetuje samo povremeno, kad je to neophodno. Podsjeća da plava svjetlost mobitela negativno utječe na san, a istodobno je vrlo jednostavno uplesti se u mrežu "međumrežja" i njegovih sadržaja koji će vas održati budnima, premda to niste planirali. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju