Sagorijevanje više kalorija pomaže u gubljenju kilograma i održavanju zdrave težine.

Vježbanje i zdrava prehrana dva su učinkovita načina za postizanje uspjeha, ali postoje i neuobičajeniji načini na koje možete povećati potrošnju kalorija.

Jedan je od njih – pijenje hladne vode.

Istraživanja su pokazala i da utjecaj vode na metabolizam može varirati od osobe do osobe

Voda je najbolji napitak za gašenje žeđi i hidrataciju tijela. Osim toga, voda privremeno potiče metabolizam kod odraslih i djece s prekomjernom težinom, a neke studije pokazale su da se taj učinak povećava ako je voda koju pijemo hladna.

Jedna skupina istraživača došla je, naime, do zaključka da je 40 posto ubrzanja metabolizma posljedica činjenice da tijelo zagrijava vodu na tjelesnu temperaturu, odnosno tijelo troši energiju na zagrijavanje. Dvije studije provedene na mlađoj populaciji pokazale su da ispijanje 500 mililitara hladne vode povećava sagorijevanje kalorija za 24 do 30 posto tijekom 90 minuta.

Voda Tablica kilograma: Koliko je vode dnevno dobro piti za lakše mršavljenje?

Aromatizirana voda Olakšajte si: Šest dodataka uz koje voda čini čuda za probavu

Istraživanja su pokazala i da utjecaj vode na metabolizam može varirati od osobe do osobe. Zato imajte na umu da, iako su istraživanja potvrdila da pijenje hladne vode može potaknuti sagorijevanje kalorija, snaga učinka ipak varira od osobe do osobe.

Čaša vode Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?

Mineralna voda Četiri velika mita o mineralnoj vodi u koja morate prestati vjerovati

Naravno, na kraju ćemo napomenuti da samo pijenje hladne vode nije dovoljno ako vam je cilj imate gubitak kilograma. Radi se tek o malenoj pomoći. Za ostvarenje ovog cilja ipak je potrebno smanjiti unos kalorija, kolačiće zamijeniti voćem, baviti se nekom fizičkom aktivnošću i učiniti sve što možete da vaša probava bude uredna. I pritom morate piti i dovoljno vode, koja je bitan dio zdrava života neovisno o potrošnji kalorija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju