Veze i brakovi imaju svoje uspone i padove. Uz gomilu lijepih trenutaka, tu su i oni teški, a u određenim situacijama čini nam se da bi najlakše bilo pobjeći. Međutim, neizostavni dio veze ili braka je i trud koji ulažemo u taj odnos.

I dok je za uspješnu vezu ili brak bitno vrijeme koje partneri provode zajedno, jednako je bitno i provoditi vrijeme odvojeno. Uspješni parovi koji su u dugogodišnjim vezama ili brakovima vrlo često će vam reći da je ključ njihova uspjeha, između ostalog, i u vremenu koje provode odvojeno.

NAKON POČETNOG ZANOSA, ZDRAVI BALANS

Na početku svake veze parovi žele svaki slobodan trenutak provesti zajedno. Zaljubljivanje je faza u kojoj nam se vrlo teško rastati od partnera, makar i na kratko. Međutim, kada prođe početni zanos, važno je da imate i vrijeme za sebe, koje ćete provesti bez vašeg partnera.

Kada ste odvojeni, između ostalog, stignete i nedostajati jedno drugome, ali i više se cijeniti, a iskra među vama traje i traje.

Penelope Cruz i Javier Bardem A vole se godinama: 10 slavnih parova za koje i zaboravimo da su skupa

Vjenčano prstenje Kako se svađate? Odgovor koji može otkriti hoće li brak završiti razvodom ili opstati

Možda vam se sada ne čini tako, ali vaša veza ili brak imat će koristi od toga da i vaš partner i vi tu i tamo odvojite vrijeme za sebe. U tim trenucima možete se baviti nekim svojim interesima ili se jednostavno opuštati.

Vrijeme koje odvojimo samo za sebe omogućuje nam da zadržimo svoj identitet, omogućuje nam obavljanje stvari koje volimo raditi i daje nam osjećaj kontrole nad vlastitim životom.

Vrijeme koje provodite sami zapravo pomaže u održavanju dobrih odnosa i smanjuje stres.

KOLIKO VREMENA PROVODITI ODVOJENO?

Odgovor na pitanje koliko parovi trebaju biti odvojeni, ovisi od para do para. Najvažniji je dogovor između partnera, odnosno supružnika, a percepcija da ste bili dovoljno sami važnija je od broja sati.

Sretni par Dva važna pravila za svađanje kojih se svi sretni parovi pridržavaju

Čak i ako parovi provode jako malo vremena odvojeni ili pak jako puno, to nije problem ako je to ono što oboje žele.

Međutim, ako partneri imaju različite perspektive, količina razdvojenosti može biti izvor sukoba. Zato je, kao i u svim drugim situacijama, ključno razgovarati i dogovarati se. Kada je u pitanju korištenje vremena, na kraju dana bitni su ravnoteža i kompromis.

Kvaliteti braka pridonosi vrijeme provedeno u paru, s prijateljima i članovima obitelji, ali i odvojeno.

Ako u vašoj vezi ili braku nedostaje ravnoteže, razgovarajte i pregovarajte s partnerom kako biste zajedničkim snagama došli do najboljeg rješenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju