U okviru Dječje kuće, otvorene u rekonstruiranoj ciglenoj zgradi bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić u Rijeci, djelovat će i najsuvremenije i jedino kino za djecu u Hrvatskoj.

Na četiri kata te riječke ustanove osmišljene posebno za djecu i njihovu aktivnu ulogu u kulturi i umjetnosti, smješteni su različiti sadržaji koje će zajednički voditi Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Sve te ustanove imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom, a uz novotvorenu knjižnicu, lutkarske i izložbene prostore te niz radioničarskih kutaka, ondje je otvorena i nova kinodvorana te dva studija za montažu i zvuk, izvijestio je HAVC.

Filmske aktivnosti u Dječjoj kući voditi Art-kino koje je proteklih godina osmišljavalo brojne programe kojima je cilj stimuliranje kreativnog sudjelovanja djece u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanju filmske umjetnosti, te razvijanju dječjeg izražavanja uključivanjem u razne procese stvaranja. Neki od njih su Škola u kinu, Putujuće filmske radionice, Kino-dan, Festival Tobogan, Festival VAFI&RAFI, već etablirani kao nezaobilazni edukativni sadržaji na području Rijeke, ali i šire.

U Art-kinu je osmišljen i proveden niz radionica, animacije, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, snimanja video reportaže, sinkronizacije i brojnih drugih, koje će se provoditi i dalje, u tehnološki suvremenom i jedinstvenom okruženju Dječje kuće.

Slika nije dostupna Emisija Kikići: Kako izgleda kada djeca vladaju radijskim eterom?

Novootvorena dvorana opremljena je najsuvremenijom tehnološkom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos zvučnom tehnologijom. Raspolaže sa 75 sjedećih mjesta, jedna od njenih posebnosti je što je prilagođena i osobama s poteškoćama sluha, a postat će i novo odredište vrtićkih i mlađih osnovnoškolskih polaznika programa Škola u kinu.

Art-kino će upravljati i dvama studijima za snimanje i montažu koji će, uz visokokvalitetnu i raznovrsnu tehnološku opremu, omogućiti izvođenje niza radioničarskih i edukacijskih programa za djecu: od stvaranja igranih i dokumentarnih filmova, TV reportaža i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova.

Slika nije dostupna Slikovnice o emocijama: Naslovi koji će djetetu objasniti što su to strah, tuga, ljutnja i ljubav

Vrata Dječje kuće su do 1. travnja otvorena za organizirane vođene ture zainteresiranih građana, dokad se prikazuju "Crni vuk, bijeli vuk" Ivane Guljašević Kuman, francuski animirani filmovi "Atelje" Biance Mansani i "Ris u gradu" Nine Bisiarina, a tu je i profesor Baltazar u epizodi Ulični svirači te kratki filmovi nastali na radionicama Art-kina proteklih godina.

Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u Dječju kuću donosi recentne animirane filmove: oskarovskog kandidata iz studija Pixar "Duša" u 3D varijanti, fantastičnu animiranu priču "Slavna invazija medvjeda na Siciliju", dansku animiranu avanturu "Tvornica snova" i Disneyjev najnoviji hit "Raya i posljednji zmaj". (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju