Ususret Međunarodnom danu prijevremeno rođene djece u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka.

Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Ukupna vrijednost projekta nešto više je od osam milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo zdravstva osiguralo pet milijuna, a UNICEF 3,4 milijuna.

Banku su svečano otvorili prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, i prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Danas otvaramo Banku humanog mlijeka pri KBC-u Zagreb na dobrobit prijevremeno rođene djece, kao i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke. Mlijekom dobivenim iz Banke humanoga mlijeka pružit će im se najbolja skrb te doprinijeti smanjenju nastanka dugotrajnih komplikacija, kao i smanjenju stope smrtnih ishoda. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je osnivanje Banke humanoga mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit naše najmlađe djece, te su još 2014. godine pokrenute aktivnosti usmjerene prema osnivanju hrvatske Banke humanoga mlijeka.

Ovaj je cilj uvršten i u Strateški plan Ministarstva zdravstva 2018. – 2020. godine te je osiguran i dio sredstava u državnom proračunu. Ovom prigodom posebno zahvaljujem Uredu UNICEF-a za Hrvatsku na financijskoj podršci ovom projektu, KBC-u Zagreb na svim poduzetim aktivnostima u realizaciji projekta, kao i Hrvatskoj udruzi grupa za potporu dojenja na poticaju za pokretanje navedenog projekta, te svima ostalima koji su se uključili i pridonijeli ostvarenju ovog važnog cilja, kazao je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Dojenje Hiperlaktacija: Detaljan vodič kroz pojavu zbog koje dojenje može postati izazov

Mama doji bebu Prejaki refleks otpuštanja mlijeka: Kako dojiti kada se beba zagrcava, ispušta dojku i plače?

U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko.

Ovo je velik dan za Hrvatsku i velik iskorak kada je riječ o brizi za najmlađe djevojčice i dječake u našoj zemlji, one koji su prijevremeno rođeni. Majčino mlijeko za njih je hrana, ali i lijek koji im doslovce može spasiti život. U partnerstvu s Ministarstvom zdravstva, UNICEF je od samog početka podržavao projekt otvaranja Banke humanog mlijeka. To ne bi bilo moguće bez velike podrške naših donatora, Čuvara djetinjstva i tvrtki. Posebno bih istaknula da je od 3,4 milijuna kuna, koliko je UNICEF uložio u Banku humanog mlijeka, jedan milijun osiguran zahvaljujući velikodušnoj oporučnoj donaciji gospođe Hede Dubac Šohaj, liječnice koja je u trajno nasljeđe ostavila bolju budućnost djeci Hrvatske, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Otvaranje Banke humanog mlijeka važno je za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

Majčino mlijeko ključno za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva. U slučajevima u kojima nije dostupno mlijeko djetetove majke za ugroženu novorođenčad treba osigurati mlijeko druge žene. Svaka država koja ima kvalitetan zdravstveni sustav treba omogućiti prehranu novorođenčadi humanim mlijekom pa je i ovo dokaz kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava.

Poznato je da prehrana mlijekom iz Banke humanog mlijeka utječe na bolje preživljavanje te vrstu i težinu komplikacija kod prijevremeno rođene djece i novorođenčadi koja iz medicinskih ili drugih razloga nisu imala mogućnost biti hranjena majčinim mlijekom. Banka humanog mlijeka dio je Hrvatske banke tkiva i stanica koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC Zagreb. U sklopu Banke djeluje i Centar za podršku dojenju.

Dojenje Sve što morate znati: 10 najvećih problema kod dojenja – riješeno

Prostor za banku osiguran je u sklopu našeg najvećeg rodilišta, u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb na lokaciji Petrova 13. Za adaptaciju prostora Ministarstvo zdravstva osiguralo je sredstva u Državnom proračunu te posebno zahvaljujemo našem ministru, prof.dr.sc. Milanu Kujundžiću na podršci. Troškovi adaptacije iznosili su oko 5 milijuna kuna. Troškove opremanja Banke humanog mlijeka preuzeo je UNICEF, a sve tehničke i organizacijske poslove uspješno je odradio KBC Zagreb.

Današnje svečano otvorenje dokaz je kako dobrom, kvalitetnom suradnjom svi zajedno možemo puno učiniti na dobrobit zajednice i hrvatske djece. Neizmjerno je značajna uloga UNICEF-a, pri čemu posebno moramo istaknuti doajena hrvatske pedijatrije prof. Grgurića, Ministarstva na čelu s prof. Milanom Kujundžićem te svih djelatnika KBC-a Zagreb“, kazao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb.

Žena doji Problemi s dojenjem: Što kada se pojavi zeleno mlijeko i druge (ne)obične situacije

Godina u kojoj se obilježava trideseta obljetnica Konvencije o pravima djeteta prilika je da kao društvo uložimo dodatan trud kako bi se ostvarila sva prava djece.

Banka humanog mlijeka važan je korak u ostvarivanju prava djece na preživljavanje i zdravstvenu skrb. U Europi trenutačno djeluje 239 banaka humanog mlijeka (uključujući Banku humanog mlijeka u Hrvatskoj), a još ih se 14 planira osnovati.

Kada je riječ o zemljama u okruženju, u Italiji djeluje 37 banaka humanog mlijeka, osam u Mađarskoj i tri banke u Srbiji. U Sloveniji se trenutačno radi na otvaranju banke, dok u Bosni i Hercegovini još nema banke humanog mlijeka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju