Tijekom dojenja može se dogoditi da mlijeko silovito izlazi iz dojke.

Radi se o pojavi koja se naziva prejaki refleks otpuštanja mlijeka, a u nastavku pročitajte što nam je o njemu rekla savjetnica za dojenje Udruge RODA Emina Anđelković:

Refleks otpuštanja mlijeka (let down reflex) mehanizam je koji osigurava otpuštanje mlijeka iz mliječnih kanalića kako bi ono stiglo do djeteta.

Dijete sisanjem podražava bradavicu i na taj način aktivira refleks otpuštanja mlijeka (ROM). Za taj refleks odgovoran je hormon oksitocin. Oksitocin se također aktivira u trenucima opuštanja, sreće, fizičke ugode.

Prejaki refleks otpuštanja mlijeka znači da mlijeko tijekom cijelog ili većinu podoja silovito izlazi iz dojke.



Drugi hormon ključan za dojenje jest prolaktin, a on je odgovoran za stvaranje mlijeka.

Na početku podoja, kad je dojka najpunija, tok mlijeka koje izlazi iz dojke je najjači. Kako dijete siše i dojka se prazni, tok mlijeka se usporava i ono sporije izlazi iz dojke.

ŠTO JE KAD JE REFLEKS PREJAK?

Prejaki refleks otpuštanja mlijeka znači da mlijeko tijekom cijelog ili većinu podoja silovito izlazi iz dojke, tok mlijeka se ne usporava.

Što je dijete mlađe, teže mu je savladati jaki mlaz mlijeka koje odjednom dolazi do njega. Većina beba s vremenom se izvješti i uspješno doji usprkos tome što majka možda pati od prejakog refleksa otpuštanja mlijeka.

Dojenje Sve što morate znati: 10 najvećih problema kod dojenja – riješeno

Dojenje "Zar je beba opet gladna?" 10 rečenica koje se ne smiju reći mami koja doji

Problemi povezani s prejakim refleksom otpuštanja mlijeka u najvećoj su mjeri prisutni kod novorođenčadi i mlađe dojenčadi. Budući da mlijeko silovito izlazi iz dojke, u jakom mlazu, teško im se nositi s velikom količinom mlijeka odjednom koju ne mogu tako brzo progutati, te se zagrcavaju, ispuštaju dojku, zaplaču, postanu nervozni i teško ih je opet umiriti i vratiti sisanju.

Stalno puštanje i hvatanje dojke (zbog prejakog mlaza) može rezultirati lošim položajem i posljedično gutanjem puno zraka, stoga je preporučljivo dijete dizati da podrigne, u tijeku podoja ili nakon njega.

Većina beba s vremenom se izvješti i uspješno doji usprkos tome što majka možda pati od prejakog refleksa otpuštanja mlijeka.

KAKO BEBI OLAKŠATI SITUACIJU?

Ako majka primjećuje da djetetu smeta tako jak mlaz (na početku podoja ili tijekom cijelog podoja), može pokušati nekoliko stvari kako bi mu olakšala:

- Kad osjeti da je mlijeko "krenulo" iz dojke, maknuti dijete, i pustiti da ti prvi mlazovi iscure u ručnik ili tetra pelenu. Ako se dijete na taj način uznemiri, može prije početka podoja malo izdojiti, pustiti tih prvih nekoliko najjačih mlazova da isteku iz dojke u tetra pelenu ili ručnik, te tek onda djetetu ponuditi dojku.

- Općenito treba izbjegavati situacije da je dojka prepuna jer u tom će slučaju mlaz sigurno biti (pre)jak. Čim majka osjeti da se dojka prepunjava, da postaje napeta, bilo bi idealno da ju ponudi djetetu.

- Promatrajući djetetovo ponašanje, mogu se uočiti znakovi da ono želi sisati (tzv. rani znakovi) prije nego što zaplače (kasni znak da želi sisati): mljackanje, okretanje glavice, hvatanje ustima majčine ruke ako drži bebu, sisanje vlastitih prstića ili guranje šake u usta, traženje dojke kad je u naručju. Ako majka reagira odmah i nudi dojku na prvi znak djeteta da bi htjelo sisati, spriječit će situaciju da je dojka prepuna, a time i probleme s jakim otpuštanjem mlijeka.

Slatka bebica 7 važnih sitnica koje mame zaborave napraviti nakon rođenja djeteta

POLOŽAJI PRI DOJENJU

Položaj pri dojenju može pomoći u olakšavanju situacije djetetu. Treba izbjegavati ležeći položaj u kojem je dijete sasvim vodoravno na podlozi, u tom će se slučaju velika količina mlijeka odjednom slijevati direktno djetetu u grlo. Posljedice će biti plač i zagrcavanje.

Problemi povezani sa prejakim refleksom otpuštanja mlijeka u najvećoj su mjeri prisutni kod novorođenčadi i mlađe dojenčadi.

Položaji koji mogu pomoći su:

• Tzv. biološki položaj u kojem dijete leži trbuhom na majci, koja se nalazi u polusjedećem položaju, udobno smještena i poduprta jastukom. Mama pridržava djetetu glavicu i leđa, na taj se način djetetova glava nalazi iznad dojke, čime će moći bolje kontrolirati mlaz mlijeka te odmaknuti glavicu ako je mlaz prejak.

• Položaj ispod ruke (položaj nogometne lopte), gdje je mama malo zabačena unazad.

• Položaj kolijevke (u majčinu naručju) na način da je dijete u malo povišenom položaju.

• Stojeći položaj, gdje je dijete okomito prema mami, u nosiljci ili ga mama drži u naručju. Također su usta iznad bradavice.

Slika nije dostupna 5 razloga zbog kojih seks više nije isti tijekom perioda dojenja

Refleks prejakog otpuštanja mlijeka ne može se predvidjeti u trudnoći. Ako je majka imala isti problem u dojenju starije djece, moguće je da će se isto ponoviti i u sljedećim dojenjima, ali ne nužno.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju