Osim što je korisno kada želite zatrudnjeti ili biti više u skladu s prirodnim ritmom svojega tijela, praćenje menstrualnog ciklusa može vam pomoći i onda kada želite biti sigurni da trenirate kada ste u najboljoj formi, odnosno da iz treninga izvučete maksimum, i fizički i mentalno.

Naime, vježbate li trening snage u prvoj polovici ciklusa, možete izgraditi čak 15 posto više mišića. To znači da ćete teže treninge ostaviti za dane u mjesecu kada ćete moći dati sto posto od sebe.
Tijekom čitavog menstrualnog ciklusa razine hormona rastu i padaju, i ovisno o tome jesu li visoke ili niske, drugačije ćemo se osjećati. Uzmete li najbolje iz svakog od tih perioda i iskoristite li ga za vlastitu dobrobit, to vam može promijeniti život.

Postoje četiri različite faze menstrualnog ciklusa koje doživi svaka žena i koje donose razne hormonalne promjene. One utječu na to koliko ste motivirani za treniranje, kako vam se mišići adaptiraju, kako vam se tijelo puni energijom, itd.

Razumijevajući što te hormonalne promjene znače, možete raditi ono što je najbolje za vaše tijelo u pravom trenutku ciklusa, što znači da ćete imati više energije, izgraditi 15 posto više mišića, bolje reagirati na trening, a i ublažiti simptome PMS-a. To znači i da ćete odbaciti generički način treniranja koji nije optimiziran za žensko tijelo.

Slika nije dostupna Čučnjevi su zakon: Greška broj jedan zbog koje vam "izmiče" savršena stražnjica

Koje su beneficije praćenja menstrualnog ciklusa?

- može ublažiti simptome PMS-a., što uključuje i smanjenje predmenstrualnih glavobolja za 65 posto

- može vam olakšati izgradnju mišića; istraživanja su pokazala da ako treninge snage i izdržljivosti odrađujete u prvoj polovici menstrualnog ciklusa, možete izgraditi i do 15 posto više mišića nego ako trening odrađujete kroz čitav ciklus

- omogućuje vam odmor; umjesto da se forsirate da vježbate svaki dan, a onda osjećate krivnju ako ne vježbate, ovakav način planiranja tjelovježbe pomaže vam da odredite kada je vrijeme za odmor

- usklađuje treniranje s vašom razinom energije tijekom čitavog ciklusa, odnosno pomaže vam da napravite ono što je dobro za vaše tijelo

Slika nije dostupna Za još čvršća bedra i gluteus: Pet poteza s kojima čučnjevi postaju duplo učinkovitiji

Šest savjeta kako iz tjelovježbe izvući maksimum, a da ne pretjerate:

1. Pratite svoj menstrualni ciklus
Na taj način možete znatno poboljšati kvalitetu života općenito. Poznajući vlastiti menstrualni ciklus, lakše ćete saznati što je normalno i dobro, a što nije, za vaše tijelo. Također će vam pomoći da razumijete kada je najbolje vježbati, kada ćete izvući maksimum iz vježbanja i kada je vrijeme za odmor i obnovu energije.

2. Nemojte pretjerati
Osjećate li nedostatak energije ili umor, važno je da se ne forsirate previše. Umjesto napornijeg treninga radije probajte laganije razgibavanje, hodanje, plivanje ili bicikliranje. I dalje ćete osjetiti dobrobiti vježbanja i smanjiti bilo kakve neugodne simptome.

3. Slušajte svoje tijelo
Vjerojatno je najvažnije ta da poznajete i slušate vlastito tijelo. Svaka žena ima period specifičan samo za nju, i samo vi znate što je najbolje za vas. Oboružajte se znanjem, a zatim dajte svome tijelu ono što mu treba.

Žena radi čučnjeve Za gluteus i bedra - nema bolje! Koliko čučnjeva treba napraviti da se vide rezultati?

4. Držite se svog rasporeda, ali pazite na raznovrsnost aktivnosti
Pridržavate li se svog fitness plana to će vam pomoći da ostanete motivirani tijekom menstrualnog ciklusa, naročito ako vam se ne da vježbati. Preporuka je da fizički budete aktivni tri do četiri puta tjedno – to će pomoći vašem tijelu da se transformira te postane snažnije i više fit.

Tijekom ovulacije razina hormona je na vrhuncu i možete osjećati kao da imate više energije. To je idealna prilika da probate nešto drugačije, poput treninga visokog intenziteta ili spina.

5. Jedite hranu koja vam daje energiju
Hrana koju jedemo ne utječe samo na naše fizičko zdravlje nego i na to kako se osjećamo. Bolja prehrana uz redovite obroke i puno svježeg voća i povrća na tanjuru može vam dati poticaj za vježbanje.

6. Nemojte se uspoređivati s drugima
Većini žena vježbanje može ublažiti simptome povezane s menstruacijom, no kako se mjesečnice razlikuju (u obilnosti, razini boli i raspoloženju, od osobe do osobe i od mjeseca do mjeseca), važno je raditi ono što najbolje odgovara vašem umu i tijelu. Eksperimentirajte s različitim aktivnostima i vježbajte kada ste raspoloženi za to ili kada znate iz iskustva da će vam tjelovježba pomoći da se osjećate bolje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju