Muzej grada Zagreba od utorka će, na Svjetski dan zaštite životinja, otvoriti vrata posjetiteljima u pratnji pasa čime će se pridružiti nekolicini hrvatskih i brojnim svjetskim muzejima koji su vrata otvorili ljudima koji dane provode u društvu čovjekovog najboljeg prijatelja.

Svjetski dan zaštite životinja ujedno je i početak projekta otvaranja vrata Muzeja grada Zagreba posjetiteljima u pratnji pasa i na taj dan ulaz im je besplatan pa su vlasnici pasa, koji su i ljubitelji povijesti, pozvani da posjete MGZ te povedu ljubimce i prošeću stalnim postavom.

Ulazna vrata Muzeja grada Zagreba bit će od 10 sati obilježena znakom "psima dostupan muzej" te će primiti prve posjetitelje u pratnji pasa. Za dlakavce su u MGZ pripremili poslastice jer to je, kažu, njihov praznik.

Ravnateljica Muzeja Aleksandra Berberih Slana mjesec dana prije preuzimanja nove dužnosti u Muzeju grada Zagreba, kao predsjednica Udruženja slovenskih muzeja koordinirala je i na Međunarodni dan muzeja predstavila nacionalni projekt "Psima dostupan muzej". Kao vlasnica dva psa i kao muzealka, izrazila je zadovoljstvo da su zaposlenici Muzeja grada Zagreba sami predložili i podržali uvođenje dostupnosti muzeja vlasnicima pasa.

Tajnik Hrvatskog kinološkog saveza Bojan Mataković zadovoljan je što je Muzej prepoznao potrebu za dog friendly mjestima u gradu, kao i nadu da će ponukani ovim primjerom i ostali muzeji diljem Hrvatske širom otvoriti vrata građanima i njihovim najboljim četveronožnim prijateljima.

Kao partner u projektu dog-friendly muzeja, Hrvatski kinološki savez pomogao je pri usvajanju muzejskog bontona za posjetitelje u pratnji pasa. Tako će, sukladno bontonu, u Muzej moći ući psi u pratnji odrasle osobe koja plati ulaznicu, pri čemu se ulaznica plaća samo za posjetitelja, ne za psa.

Dobrodošli su samo odgojeni i poslušni psi. Pas će morati biti na povodcu, a vlasnik će preuzeti odgovornost za svu eventualno nastalu štetu, napomenuli su iz MGZ.

Ako pas u Muzeju obavi nuždu, vlasnik će očistiti za svojim ljubimcem i o tome će obavijestiti osoblje Muzeja. No, bez straha, jer radnici Muzeja vole pse i znaju da se takve situacije mogu dogoditi, dodali su. Premda su psi dobrodošli, zbog njihove dobrobiti i sigurnosti svih posjetitelja, psi neće moći ući u Muzej tijekom otvorenja izložbi i posjeta većih grupa posjetitelja.

Izgled vara: Pet pasmina koje izgledaju strašno, a zapravo su prave maze +0 Štene boksera

Slatki pas I Hrvati ih vole: 20 najpopularnijih imena za pse na svijetu

Muzej također zadržava pravo zabraniti ulaz opasnim psima, odnosno životinjama koje pokazuju napadački stav prema ljudima, kao i psima koje vlasnik ne može obuzdati i držati poslušnima. Službeni psi u Muzej mogu ući bez obzira na okolnosti.

Iz MGZ su zamolili vlasnike da prije posjeta muzeju pse nahrane, dobro prošeću i pobrinu se da obave nuždu te izvijestili da će članovi Hrvatskog kinološkog saveza uz pratnju psa do kraja 2022. imati popust na ulaznicu. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju