Kada je riječ o pospremanju, mnogi od nas već imaju svoju rutinu kojom brzinski mogu svoj dom pretvoriti u pravu malu oazu mira u kojoj će se činiti kao da je sve na svojem mjestu. No što je s predmetima koji za nas imaju sentimentalnu vrijednost? Treba li se i njih riješiti?

Detaljno raščišćavanje doma, koje će uključiti i raščišćavanje sentimentalnih predmeta, često nastupa prilikom selidbe, prekida veza i općenito novih početaka. To je vrijeme u kojem nam čišćenje može čak donijeti i veliko olakšanje i stvoriti prostor za novi etapu u našim životima.

Međutim, upravo rješavanje tih predmeta mnogima teško pada, ali uz ove korake može proći znatno lakše.

1. Zaista se obvežite da ćete prionuti na pospremanje

Svojevrsna „kraljica pospremanja“ Marie Kondo u svojoj knjizi Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život dotiče se i rješavanja sentimentalnih predmeta. No mnogima to pada teže nego pospremanje, primjerice, starih začina iz kuhinje ili rješavanja starih novina. Dakako, to je zbog toga što su u ovo područje pospremanja više nego i u jedno drugo uključene emocije.

Zato Kondo u svojoj knjizi kaže da se prvo treba zaista obvezati na sam čin pospremanja. Kako ona navodi, nismo li zaista spremni na to da će to biti pomalo iscrpljujući proces, lako je moguće da ćemo odustati u nekom trenutku.

2. Pažljivo promotrite svaki predmet zasebno
Ako je naš dom prepun fotografija, ulaznica s koncerata, snježnih kugli, šalica, plišanih igračaka iz vlastitog djetinjstva ili magneta s putovanja, jasno je da će proces pospremanja i rješavanja određenih predmeta trajati neko vrijeme.

Soba Pet stvari koje morate fotografirati prije useljenja u unajmljeni stan

Međutim, nužno je na jedno mjesto staviti sve predmete koji pripadaju kategoriji sentimentalnih i dobro ih promotriti. Marie Kondo zalaže se upravo za to – stavljanje svih predmeta na jedno mjesto kako bi se dobio uvid u sve što uopće posjedujemo.

3. Prepoznajte predmete koji za vas nose sentimentalnu vrijednost
Da bi se uspješno krenulo u pospremanje i rješavanje predmeta koji nam nose sentimentalnu vrijednost, prvo ih je potrebno „prepoznati“ kao takve. Dok će, primjerice, nekome šalica s božićnim motivima plaćena tri eura na božićnom sajmu u Austriji imati veliku vrijednost jer uz nju veže uspomene na putovanje s partnerom, drugome ona neće značiti ništa.

Prema terminologiji koju je uvela Marie Kondo, treba tragati za onim predmetima koji u nama bude radost.

4. Napravite kutije uspomena

Kada primijetimo koliko imamo stvari iz srednje škole ili fakulteta, koliko ulaznica s koncerata ili koliko smo toga skupili tijekom godina putovanja, lako je biti preplavljen. No upravo je to prilika da napokon razvrstamo sve te predmete i smjestimo ih u razdoblja kojima pripadaju.

Kuhinja Kamo sa stvarima? Pet tajni ljudi u čijim (malim) domovima nema nereda

Primjerice, u jednu kutiju (poslužit će i stara kutija za cipele) možete smjestiti sve one sitnice koje vežete uz svoje školske dane, u drugu uspomene iz vaše ljubavne veze i slično.

Ako je, pak, vaš dom preplavljen likovnim radovima vašeg djeteta iz vrtićkih ili osnovnoškolskih dana, one najbolje možete također spremiti u kutiju posvećenu upravo tom periodu u njegovu životu.

5. Pretvorite stare predmete u nešto novo
Ako ste ograničeni prostorom ili ste u procesu selidbe pa vam dodatne kutije uspomene nisu opcija, možete napraviti i druge predmete od njih. Primjerice, sve ulaznice s koncerata koji vam mnogo znače možete staviti u okvir za fotografije i od toga napraviti pravo malo umjetničko djelo, a sam okvir, jednom kada bude stajao na zidu, zauzimat će znatno manje prostora nego kutija.

Slično se može napraviti i s drugim predmetima. Primjerice, možete fotografirati stvari poput spomenutih snježnih kugli i uokviriti ih, kao i napraviti kolaž s predmetima koje ste tijekom godina skupljali na putovanjima, a oni sada skupljaju samo prašinu na vašim policama. Osim što ćete dobiti na prostoru, stvorit ćete i jedinstvene, sebi vrlo značajne predmete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju