Legenda kaže da su duboko u šumama Europe i Sibira nekoć živjela bića visoka 15 cm i teška svega 300 grama. Kretala su se munjevitom brzinom, najčešće izlazila noću, a tijekom dana bila su uglavnom skrivena u malim zakutcima ispod i iznad površine zemlje. Dakako, riječ je o patuljcima.

Tijekom stoljeća legende o patuljcima nisu prestajale oduševljavati književnike diljem svijeta, a jedan od najpoznatijih koji ih je unio u svoja djela te detaljno razradio njihovu fizionomiju, običaje i svakodnevni život bio je J. R. R. Tolkien. U njegovu su svijetu oni vrsni kovači i klesari, bore se sjekirama, lukovima i mačevima.

Nisu zaostajali ni sakupljači narodnih bajki koji su iznijeli svoje verzije poput onih u Snjeguljici i sedam patuljaka, a najbliže njima u našoj se književnosti pojavljuju Domaći u Šumi Striborovoj Ivane Brlić-Mažuranić.

Danas figure tih misterioznih postaju sve prisutniji ukras naših domova i vrtova, a s dolaskom proljeća nemoguće je ne primijetiti ih u trgovinama diljem Hrvatske, kao i u međunarodnim internetskim trgovinama, u kojima je izbor još šareniji.

Kako nam se približava Uskrs, tako su oni preuzeli i posebno proljetno ruho, uz vrlo česti dodatak zečjih ušiju ili pak drugih simbola Uskrsa poput pernatih životinja.

Slika nije dostupna "Mala čuda": Mama i kći ručno izrađuju najljepše i najnježnije anđele

Slika nije dostupna Ovlaživač zraka: Medeni jednorog koji olakšava disanje i stvara magičan ugođaj

Etsy, internetska trgovina poznata svim zaljubljenicima u ručni i kreativni rad, svakako prednjači u ponudi. Tako se kod raznih kreativaca mogu pronaći patuljci koji mogu uljepšati svaku prostoriju u životnom prostoru.

Odlučite li se njima dekorirati interijere, možete posegnuti za onima od filca i drugih mekanih materijala, a možete birati između pastelnih boja karakterističnih za Uskrs, kao i one neutralnih "neboja" poput crne i bijele.

Ništa manje šarolika ponuda nije ni na Amazonu, gdje možete naći uskrsne patuljke primjerene za dekoriranje balkona ili vrtova, odnosno one koji mogu biti i vani uz različite vremenske utjecaje, uz neizostavni "zečji" dodatak.

Prošećete li fizičkim trgovinama našeg podneblja, također možete naći veliki izbor patuljaka. Doduše, možda im nedostaju zečje uši, no to je sjajna prilika da pokažete svoju kreativnost i sami napravite patuljka baš po svojoj mjeri. Uostalom, svatko treba barem jedno takvo neodoljivo i jedinstveno "biće" u svom životu, zar ne?

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju