Riječ zadruga danas se vrlo rijetko može čuti, gotovo da je postala arhaična i tek dio prošlosti, ali u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom ona je itekako živa. Učenici svih razreda uključeni su u rad Učeničke zadruge Kamačnik, a njihov svijet ugodno je osvježenje u današnje doba tehnologije i kompjuterizacije. Marljivi đaci zajedno sa svojim učiteljima i voditeljima vratili su se starim vrijednostima i tradicijama koje uspješno čuvaju od zaborava

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog zaista se ima čime ponositi. U školi se provode brojne izvannastavne aktivnosti i projekti, a vrijednim radom stekli su Priznanje za Mirotvornu školu Krunoslav Sukić 2016. godine te Županijsku nagradu 2017. godine.

U sklopu Učeničke zadruge Kamačnik, u Severinu na Kupi djeluje i Poljoprivredna sekcija gdje je uz školsku zgradu povrtnjak u kojem učenici sade češnjak

Škola broji oko 260 učenika, a uz matičnu školu u Vrbovskom nastava se odvija i u sedam područnih škola: u Gomirju, Senjskom, Jablanu, Moravicama, Severinu na Kupi, Velikom Jadrču te Lukovdolu.

Upravo se u Vrbovskom nalazi kanjon Kamačnik, zaštićeni krajolik, sutjeska rječice uz koju je šetnica do izvora u duljini 3,2 kilometra. Po kanjonu je ime dobila Učenička zadruga Kamačnik u kojoj marljive đačke ruke stvaraju raznorazna tradicijska blaga te tako starinske vrijednosti i običaje uspješno čuvaju od zaborava.

Učenička zadruga u našoj školi počela je s radom davne 1956., da bi u osamdesetima i devedesetima došlo do stanke u radu. Obnova rada krenula je 2004. godine i otad radimo neprekinuto, kaže učiteljica Valentina Vukadinović, voditeljica zadruge te sekcija Kreativna skupina i Foto sekcija. Uz ove dvije sekcije, zadruga djeluje u još tri sekcije: Mladi čuvari baštine, Vezilje "Pahuljice" i Poljoprivredna sekcija.

Svaka od sekcija ponosi se svojim radom i postiže hvalevrijedne uspjehe. Vezilje, otkriva Valentina, iza sebe imaju niz nastupa na županijskim i državnim smotrama te su dobitnice Priznanja za najproizvod za heklanu i tkanu torbicu za mobitel. Kreativna se pak skupina diči svojim uporabnim i ukrasnim predmetima izrađenima različitim tehnikama.


Radi se obojeno staklo, slike od tkanine na stiroporu, oslikane platnene torbe, prigodne čestitke i ukrasi, a u radu se koristi materijal koji možemo reciklirati jer smo Eko škola. Izrađuje se nakit od perlica, obojanih kamenčića, krpica ili kristalne smole, nabraja učiteljica. Fotosekcija je najmlađa sekcija zadruge koja se, osim teorijskog učenja, bavi fotografiranjem svih događanja u školi i mjestu, dokumentiranjem raznih manifestacija, izradom fotografija na drvetu ili platnu transfer-tehnikom...

Sudjelujemo na natječajima kao što su Eko fotka, Fotooko, Obojimo svijet bojama različitosti, Županija u jednom danu i mnogim drugima gdje su naši učenici imali zapažen uspjeh, ističe Valentina. Mladi su čuvari baštine pak zaduženi za očuvanje tradicije, običaja i kulture naših djedova i baka. Bave se izradom tradicijskih manjih predmeta poput prišivaka, cotica ili vezenih vrećica za šibice; izrađuju izložbene zbirke ručnog rada, starinske učionice, starih riječi zavičaja, starih jela vrbovskog kraja ili starinskih igara te izdaju brošure, recepte i knjižice priča i legendi toga kraja.

"DJECA SE UČE ZDRAVOM ODNOSU PREMA RADU"

Poljoprivredna sekcija djeluje u Severinu na Kupi, gdje je uz školsku zgradu povrtnjak u kojem se sadi češnjak.

Sekcija se bavi uzgojem domaće hrane, a najuspješnija je u uzgoju češnjaka za koji smo dobili nekoliko nagrada putem javljanja na natječaje (INA, EaThink, Jedi globalno – misli lokalno i slično). Osim češnjaka, izrađuje se ocat od divljih i pitomih jabuka, čajevi ljekovitog bilja te sjeme češnjaka, otkriva voditeljica zadruge.

Naša djeca uče razne tehnike i vještine, usvajaju nova znanja koja su drugačija od svijeta računala i mobitela. Razvijaju motoriku, planiranje, logičko razmišljanje, kreativnost i suradničko učenje

--Valentina Vukadinović, voditeljica Učeničke zadruge Kamačnik

Osim voditeljica pojedinih sekcija u rad zadruge uključeni su i brojni suradnici unutar škole, pomoćno tehničko osoblje, računovotkinja i tajnica, pedagoginja i ravnatelj te mnogi vanjski suradnici i roditelji. Veliku pomoć zadruga dobiva i iz Grada Vrbovskog koji pomaže u financiranju projekata te im je podrška kod nastupa na manifestacijama.

Vrijednost i važnost pružanja takvih edukativnih, a ujedno i zabavnih sadržaja učenicima osnovnih škola te kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, naglašava Valentina, višestruka je.

Naša djeca uče razne tehnike i vještine, usvajaju nova znanja koja su drugačija od svijeta računala i mobitela. Razvijaju motoriku, planiranje, logičko razmišljanje, kreativnost i suradničko učenje. Svoje slobodno vrijeme uče ispuniti kvalitetnim i kreativnim radom, a istovremeno se uče poduzetničkom razmišljanju te očuvanju tradicije, očuvanju prirode, uporabi materijala i zdravom odnosu prema radu, priča voditeljica zadruge koja svoje proizvode često izlaže i nudi na prodaju.

Najviše prihoda Kamačnik ostvari na izložbeno-prodajnim manifestacijama kao što su Bundevijada i Severinska večer, gdje zadruga ima štand na kojem zadrugari prodaju.

Na taj način djecu učimo cijeniti vrijednost proizvoda i samog procesa izrade te sami određuju cijene uzimajući u obzir materijal i uloženi trud. Izrađuju deklaracije i reklame, osmišljavaju izgled štanda te nakon prodaje zbrajaju prihod ili rashod.


Jako smo ponosni na sve naše sekcije i zadrugare jer se jako trude i vrijedno rade. Oni su brend naše škole i gdje god nastupaju, predstavljaju naše mjesto i školu. U sve uspjehe uloženo je jako puno truda i zalaganja svih učenika i učitelja uključenih u rad zadruge. To su aktivnosti koje se ne mogu definirati radnim vremenom ili satnicom te često radimo i u poslijepodnevnim satima, radimo kod kuće ili preko praznika i vikenda
, zaključuje učiteljica Valentina Vukadinović.

Trenutno se sve sekcije vrijedno pripremaju za Bundevijadu koja se održava 21. i 22. listopada u Vrbovskom u velikoj sportskoj dvorani. Ponudit će posjetiteljima mnoge proizvode svih sekcija, a Mladi čuvari baštine imat će izložbeni kutak o učionici naših djedova i baka – svakako prizor koji bismo voljeli vidjeti u mnogim hrvatskim školama.

Pročitajte i priču o karlovačkoj školi u kojoj će i učitelji i đaci nositi uniforme, kao i priču o 6 riječkih škola u kojima se uči predmet građanski odgoj i obrazovanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju