Američki stafordski terijeri psi su koji uvijek izazivaju pažnju, o kojima se često vode rasprave i oko kojih se vrte brojna pitanja. S timariteljicom Marijom Ferenček iz azila Dumovec razgovarali smo o toj pasmini, nepravedno na lošem glasu i okruženu predrasudama, a brojni psi koji pripadaju toj pasmini i u Dumovcu čekaju svoj novi dom.

Galerija Štene američkog stafordskog terijera Dvogodišnji Badi u azilu Dumovec čeka svoj novi dom Psi pasmine staford terijeri koji u Dumovcu čekaju dom - 3 +5 Osmogodišnja Beba u azilu Dumovec čeka svoj novi dom  

Zbog čega su stafordi toliko specifični psi?

Lijep i odan pas, pun snage, neustrašiv i odlučan, a istovremeno inteligentan, nježan i drag. Stafordski terijer obiteljski je pas, najsretniji je među ljudima koji ga vole i koje on voli i učinit će sve kako bi usrećio svog vlasnika. Vrlo je odan i privržen.

Iako izgledaju grubo i opasno, ti su psi zapravo djeca u duši. Uživaju u svom domu, maženju i druženju s ljudima.

Tragično je što se uz staford terijere i njima slične pse vežu mnoge predrasude te su često izvrgnuti lošem publicitetu. Tome su pridonijeli neodgovorni pojedinci koji nisu dorasli takvom psu, kaže Marija Ferenček, timariteljica iz azila Dumovec.

Američki stafordski terijer ne preporuča se ljudima koji će mu popustiti u svakom trenutku ili onima koji mu neće posvetiti dovoljno vremena

Osoba koja želi udomiti staforda, odnosno križanca te pasmine, mora imati određene odlike kako bi udomljenje bilo odgovorno i kvalitetno.

Ovaj pas ne preporučuje se ljudima koji će mu popustiti u svakom trenutku ili onima koji mu neće posvetiti dovoljno vremena. Osoba koji želi udomiti takvog psa mora biti odgovorna, stabilna i spremna uložiti vrijeme i trud kako pas ne bi postao opasan za okolinu u kojoj živi.

Nepouzdani i neodgovorni vlasnici ovakvom psu stvaraju lošu životnu atmosferu i time potiču loše ponašanje. Staford mora imati čvrstu ruku vlasnika, mora se već pri ulasku u obitelj socijalizirati s ljudima i drugim psima, i svakako ga se treba uključiti u obuku poslušnosti. Bitno je znati da se pas ne rađa agresivan i loš, već se tome uči, napominje Marija.

Psi pasmine staford terijeri koji u Dumovcu čekaju dom - 1 Četverogodišnja Trudy u azilu Dumovec čeka svoj novi dom (Foto: www.azilzagreb.com)

Za potencijalne udomitelje i one koji su se već učinili taj korak, dobro je znati da su stafordi općenito dobrog zdravlja te uz dobru njegu mogu doživjeti do 16 godina. Kratka dlaka traži vrlo malo njege i lako ju je održavati čistom. Zahtijevaju mnogo šetnje kako bi pozitivno iskoristili silnu energiju koju imaju.

Udomitelji se trebaju pridržavati pravilnika, po zakonu potrebno ga je voditi uvijek na povodcu uz brnjicu, dodaje.

Marija i njezin kolega Ivan treniraju staforde i križance ove pasmine koji se trenutno nalaze u Dumovcu.

Sa stafordima se radi trening poslušnosti pozitivnom motivacijom i socijalizacija s drugim psima. Trenutačno radim s Indi i Funny. Kolega Ivan radi s Dubom i Trudy. Najveći je problem sa stafordima u azilu taj što ne znamo odakle su psi, na koji su način odgajani i većina njih nije socijalizirana s drugim psima, kaže Marija, koja na treninge odlazi i u udrugu Alfa Canis, gdje trenira sa psom Odijem te ondje stječe znanja potrebna za rad i trening pasa.

Tri štenca 12 važnih sitnica koje pas treba dobiti od svog vlasnika

Pas mješanac 10 razloga zbog kojih su psi mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

S obzirom na to da su stafordi jako inteligentni psi, užitak je raditi s njima jer vole rad, brzo uče i stvarno uživaju u tome. Najveći je izazov socijalizacija s drugim psima, brisanje loših stečenih iskustava i korigiranje ponašanja, otkriva Marija Ferenček.

Osoba koja želi udomiti psa iz skupine opasnih pasmina mora donijeti potvrdu o nekažnjavanju, dokaz da je starija od 21 godine, da je radno sposobna te mora biti spremna na detaljan razgovor koji uključuje i davanje istinitih informacija o prijašnjem iskustvu s pasminom.

Kada dođu u prave ruke, psi koji pripadaju opasnim pasminama većinom se odlično slažu s ljudima te su genijalni kućni ljubimci i za obitelji s malom djecom. Takve divne njuškice pronaći ćete i u azilu Dumovec, a u fotogaleriji pogledajte staforde i njiihove križance spremne za udomljavanje koji vam mogu postati najodaniji prijatelji i uljepšati vam život. Peseki su to koji čeznu za time da nimalo lak život u azilu zamijene toplim krevetićem i domom punim ljubavi.

Dvogodišnji Badi u azilu Dumovec čeka svoj novi dom Dvogodišnji Badi u azilu Dumovec čeka svoj novi dom (Foto: www.azilzagreb.com)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju