Sinoć je u dvorani Zagreb hotela Sheraton održana radionica ljepote za žene oboljele od karcinoma, u organizaciji udruge Marra Altrui.

Svoja su predavanja održali predstavnici tvrtke Farmex, voditeljica linije Scandinavian Biolabs Marinela Šmrček i mag. pharm. Ivan Tudor, voditelj programa dodaci prehrani, a oboje su se u izlaganjima fokusirali na tegobe s kojima se žene suočavaju tijekom i nakon liječenja kemoterapijom vezano za njegu vlasišta i kose te o suplementima koji su nadopuna prehrani tijekom liječenja.

Dermatologinja dr. med. Dora Madiraca održala je predavanje o njezi kože tijekom kemoterapije i radioterapije, a na kraju je održana i radionica šminkanja. Polaznicama su predstavljeni make-up savjeti i trikovi koje su primijenile svaka na sebi kako bi u se u čim kraćem vremenu mogle našminkati, a da izgledaju njegovano i svježe.

Udruga Marra Altrui ima cilj medicinsku pigmentaciju učiniti dostupnijom informiranjem i osiguravanjem financijskih sredstava. Udrugu je 2013. godine osnovala vizažistica Marija Butković, potaknuta iskustvom šminkanja djevojke oboljele od karcinoma, a o svojoj je inicijativi kazala:

Vidjevši sreću na njenom licu nakon što se ugledala u ogledalu, shvatila sam važnost cjelovitosti i ljepote, neovisno o tome u kojem se životnom trenutku kao žena nalazimo. To je iskustvo na mene ostavilo snažan dojam

Činjenica je da je, osim, naravno, straha za vlastiti život, emocionalna patnja posljedica fizičkih promjena koje se događaju tijekom liječenja od karcinoma. Ponudila sam se kao volonter i jednoj udruzi, ali ta suradnja nažalost nije ostvarena, pa sam odlučila krenuti svojim putem, dodala je Marija Butković.

Radionica udruge Marra Altrui Radionica udruge Marra Altrui (Foto: Ivan Ojdanić)

Desetogodišnja podrška oboljelim ženama

Udruga Marra Altrui već se 10 godina bavi besplatnim pigmentacijama obrva tijekom liječenja i iscrtavanjem areola i bradavica nakon radikalne mastektomije. Do prošle godine udruga je financirana iz vlastitih sredstava, a pokrenuta kampanja koja uključuje i radionice šminkanja jest u svrhu informiranja javnosti i prikupljanja sredstava za rad udruge.

Iscrtavanje kompleksa areole i bradavice spada u završnu fazu rekonstrukcije, kojom se grudima vraća prirodan simetričan izgled, i to kombinacijom tetoviranja s dodatkom kirurškog zahvata za stvaranje izbočine bradavice ili bez toga dodatka.

S obzirom na to da većina pacijenata izbjegava dodatne kirurške zahvate, ponekad je tetoviranje jedina opcija. Pomoću sofisticiranih tehnika postižemo vrhunski, impresivno realističan izgled areole i bradavice, što znatno utječe na zadovoljstvo rekonstrukcijom i psihološko putovanje žene koja se ponovno osjeća cjelovitomnaglašava osnivačica udruge.

Taj "umjetnički zahvat" medicinski je neophodna komponenta rekonstrukcije dojke nakon mastektomije, što nas vodi do onoga što je i glavni cilj udruge – osigurati da HZZO podmiruje troškove tetoviranja nakon rekonstrukcije dojke, ako pacijentica ispunjava uvjete i ako je to njezina želja.

Uljepšavanje i razmjena iskustava pozitivno utječu na traume

Krajem prošle godine pokrenuta je kampanja Start where your heart is, čiji osnovni motiv asocira na srce kao emociju koja sve pokreće, ali i mjesto od kojeg možemo započeti samopregled dojki. U okviru te kampanje organizirana je radionica ljepote.

Naime, brojna istraživanja potvrđuju da je upravo ljepota neodvojiva od žene bez obzira na životnu fazu u kojoj se nalazi i da uljepšavanje ima pozitivan učinak na emocionalne traume koje se događaju uslijed fizičkih promjena tijekom liječenja. Istraživanja također potvrđuju korist okupljanja žena koje se nalaze u sličnoj situaciji gdje mogu razmjenjivati svoja iskustva i biti podrška jedne drugima.

Radionice planiramo održavati svaka dva do tri mjeseca. Voljela bih u budućnosti organizirati druženja ljepote i poezije, ljepote i glazbe… Želja nam je u ovom samo jednom životu nekome uljepšati njegov, pa makar i na trenutak, zaključuje Marija Butković.

Radionica udruge Marra Altrui Radionica udruge Marra Altrui (Foto: Ivan Ojdanić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju