Veliki štedljivci prostora, ugradbeni ormari idealno su rješenje za maksimalnu iskoristivost kvadrata stana ili kuće. Tržište danas nudi rješenja za sve želje naručitelja kojima ugradbeni ormar može zadovoljiti estetske i funkcionalne zahtjeve prostora. Na što treba obratiti pažnju prije negoli posegnete za izradom pametnih gorostasa, savjetovao je arhitekt Duje Kaliterna.

Zahvaljujući svojoj ekonomičnoj, praktičnoj i estetskoj ulozi, ugradbeni ormari postali su posljednjih desetak godina najtraženiji komadi namještaja.

Veliki štedljivci prostora, ugradbeni ormari idealno su rješenje za maksimalnu iskoristivost prostora.

Osim što su idealni za pohranu velike količine stvari, udovoljavaju želji da se svaki centimetar prostora maksimalno iskoristi. Dodatni je plus laka prilagodba svakom prostoru jer njihov dizajn i boju možete sami odrediti, baš kao i unutrašnjost.

Izvode se od poda do stropa te do kraja obaju zidova, a mogu se smjestiti u najzahtjevniji prostor poput potkrovlja ili soba s nepravilnim zidovima.

Slika nije dostupna Ajme, koliko mjesta! "Walk-in" ormari poznatih žena izgledaju kao pravi san

Arhitekt Duje Kaliterna naglašava kako je tajna njihove popularnosti nevjerojatna mogućnost opcija koje se nude od vrste materijala, završnih obrada, ekonomične unutrašnjosti do estetskih detalja. Tako je primjerice fronte ormara moguće ukrasiti fotoprintom, čime se postiže efekt slike preko zida, dekorom, staklom ili ogledalima.

Ugradbene ormare nemoguće je češće mijenjati, stoga u startu treba obratiti pažnju da budu dugovječniji dizajnom i kvalitetom.

Prije negoli se odlučite investirati u pametne gorostase, Duje savjetuje i otkriva zašto bi oni trebali postati dio vašeg doma:

1. Prvo treba napraviti dobre idejne nacrte i troškovnik kako biste znali koliko će vas koštati cijela investicija. A kada se odlučite na vrstu materijala, dekor i raspored unutrašnjosti, najbitnije je dobro pripremiti prostoriju koju namjeravate opremiti ugradbenim ormarom – potrebno je izravnati podove, zidove i odabrati odgovarajuću rasvjetu.

2. Prednosti su ugradbenih ormara dobra iskoristivost prostora, gotovo u milimetar, čistije površine, jer nema nakupljanja prašine na gornjoj plohi ormara, i njihova funkcija ukrasa u prostoru. Na tržištu se nudi gotovo sve što kupac može zamisliti, a sve ovisi o budžetu. Cijene se kreću od nekoliko tisuća kuna i do nekoliko tisuća eura. 

Kako povećati mali stan? - 3 Kako povećati mali stan? Trikovi s kojima ćete "izmisliti" nove kvadrate u domu

3. Vijek trajanja ugradbenih ormara ovisi o odabranim materijalima za izvedbu, kvalitetnim vodilicama, nosačima, odbojnicima, u što se svakako isplati uložiti.

4. Mana kada je riječ o ugradbenim ormarima gotovo da nema, no ipak morate računati na to kako ih je jednom montirane teško razmontirati i seliti u novi prostor. Nemoguće ih je češće mijenjati, stoga u startu treba obratiti pažnju da budu dugovječniji dizajnom i kvalitetom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju