Traperice su jedan od najvažnijih odjevnih komada u ženskom ormaru. Možda i najvažniji, pogotovo ako pitate ljubiteljice ležernijeg odijevanja. Nosimo ih u gotovo svim dnevnim prigodama, a s vremenom smo za njih našli mjesta i u kombinacijama za večernje izlaske.

Galerija Traperice u street style izdanjima iz Zagreba - 1 Traperice u street style izdanjima iz Zagreba - 4 Traperice u street style izdanjima iz Zagreba - 10 +23 Traperice u street style izdanjima iz Zagreba - 7

Povijest trapera seže u 17. stoljeće kada se na području Francuske pojavljuje tvrdo pamučno keper-platno, a traper kakav danas poznajemo nastao je u 60-im godinama 19. stoljeća zahvaljujući Leviju Straussu i Jacobu Davisu.

Oni su 1873. godine patentirali svoje radničke hlače od plavog trapera. Traperice su do 50-ih godina 20. stoljeća uglavnom bile sinonim za radničku modu, a onda su pronašle svoj put do mainstream mode zahvaljujući nekima od najvećih ikona tog doba.

James Dean u plavim trapericama u sceni iz filma Div James Dean u plavim trapericama u sceni iz filma "Div" (Foto: Profimedia)

James Dean nosio ih je u filmu Div i preko noći pretvorio u jedan od najpoželjnijih odjevnih komada među mladima. Mladići diljem svijeta kopirali su njegov prepoznatljiv look - kombinaciju traperica, T-shirta ili raskopčane košulje i kožnate jakne.

Modna inspiracija: 30 zagrebačkih street style izdanja stvorenih za posao Zagrebačka street style izdanja stvorena za posao - 2 Zagrebačka street style izdanja stvorena za posao - 3 Zagrebačka street style izdanja stvorena za posao - 4 +23 Zagrebačka street style izdanja stvorena za posao - 5

I tako su traperice, korak po korak i desetljeće po desetljeće, zavladale svijetom. Dominantan su komad u kombinacijama svjetskih trendseterica, ali i u street style izdanjima domaćih obožavateljica mode.

Dokazuju to i fotografije sa zagrebačke špice. Zagrepčanke jednostavno obožavaju traperice bez obzira na to u kojoj smo sezoni. Iako viđamo modele u raznim bojama, klasični plavi modeli bez sumnje su najpopularniji.

Traperice u street style izdanjima iz Zagreba - 11 Traperice u street style izdanjima iz Zagreba - 11 (Foto: Josip Moler/Cropix)

Nose se uz baš sve, od rokerskog T-shirta do elegantnih bluza, sparene s obožavanom prugastom majicom ili puloverom. Jednako raznolika je i obuća kojom svoje modele nadopunjuju Zagrepčanke pa ih možemo vidjeti u kombinaciji s tenisicama, balerinkama, gležnjačama, štiklama…

Ako vam je potrebno malo modne inspiracije za stiliziranje svojih traperica, zavirite u našu galeriju i razgledajte 30 izdanja ulične mode u kojima vlada najpopularniji ženski odjevni komad.

Traperice u street style izdanjima iz Zagreba - 2 Traperice u street style izdanjima iz Zagreba - 2 (Foto: Josip Moler/Cropix)

15 fotografija koje dokazuju da se na hrvatskim ulicama mogu vidjeti baš dobre torbe Torbica modne kuće Dior sjajno se uklopila u Zagrebačko street style izdanje Jacquemus torbice su jako čest prizor na zagrebačkim ulicama Louis Vuitton torba u zadarskom street style izdanju +11 Marc Jacobs torbica kao dio splitskog street style izdanja

Pogledajte modele obuće koji su zavladali proljetnim kombinacijama na zagrebačkoj špici Street style izdanja iz Zagreba - 7 Street style izdanja iz Zagreba - 11 Street style izdanja iz Zagreba - 4 +7 Street style izdanja iz Zagreba - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju