Kreativni direktor modne kuće Chanel i cijenjeni modni dizajner Karl Lagerfeld umro je u 86. godini života. Francuski mediji javljaju da je dizajner preminuo od raka gušterače.

Galerija Karl Lagerfeld Karl uoči revije modne kuće Chanel 1983. godine Karl Lagerfeld nakon revije modne kuće Chanel 2010. godine +4 Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld oduvijek je bio osebujan. Toliko osebujan da je tijekom karijere skrivao svoje godine i pravi datum rođenja. Upravo ga je takav živopisni pristup životu učinio jednom od najzanimljivijih slavnih osoba koja medijima uvijek daje materijala za sočne priče, ali kada se piše o Karlu, fokus bi ipak trebao biti na njegovoj modnoj ostavštini.

Legendarni dizajner odmalena je pokazivao veliki crtački talent, pa nikoga nije iznenadilo kada je upisao crtanje i povijest u slavnoj pariškoj srednjoj školi "Lycee Montaigne".

Ubrzo ga primjećuje Pierre Balmain i daje mu posao asistenta, a nakon trogodišnjeg staža kod slavnog dizajnera Karl odlazi u Jean Patou. Njegovu prvu kolekciju kritičari su dočekali "na nož", ali to nije nimalo obeshrabrilo mladog dizajnera.

Karl Lagerfeld Karl Lagerfeld (Foto: AFP)

1963. godine počeo je surađivati s modnom kućom Chloe, a 1972. dolazi u Fendi, gdje se sve do danas nalazio na mjestu kreativnog direktora.

KARLOVA ERA U MODNOJ KUĆI CHANEL

Ostavio je svoj trag u mnogim modnim kućama, ali njegovo ime zauvijek će se povezivati sa Chanelom.

Jednom davno Chanel je bio stari šešir. Nosile su ga samo žene pariških doktora. Nitko ga nije želio, bio je beznadan, rekao je Karl 1983. godine netom nakon prikazivanja svoje prve kolekcije za ovu modnu kuću.

Na toj legendarnoj reviji modeli su šetali pistom u elegantnim malim crnim haljinama inspiriranim dizajnom Coco Chanel i toaletama koje su naglašavale žensku siluetu. Danas se ovo smatra početkom nove ere najslavnije modne kuće svih vremena, a zasluge za tu prestižnu titulu mnogi pripisuju Karlu.



Modni stručnjaci njegov dizajn opisuju kao "dekadentno elegantni", a u njegovoj odjeći žena istovremeno može biti stroga i nevjerojatno ženstvena. Točnije, može biti što god poželi.

Zahvaljujući ovakvoj viziji i dizajnu, Karl je Chanelu priskrbio obožavateljice svih generacija i stilskih izričaja pa njegovu odjeću danas nosi legendarna urednica američkog Voguea Anna Wintour, koja je vjerna samo vrhunskoj eleganciji, ali i pjevačica Rihanna, poznata po provokativnom modnom stilu.

Originalni zločesti dečko svijeta mode, kako mu često tepaju strani mediji, jedno vrijeme bio je najzaposleniji dizajner na svijetu i godišnje je radio na više od 15 kolekcija za Chanel, Fendi i vlastitu modnu kuću.

Karl Lagerfeld Karl Lagerfeld (Foto: AFP)

U rijetkim trenucima odmora najviše je volio provoditi vrijeme sa svojom mačkom Choupette, koja je toliko popularna da ima i vlastiti profil na Instagramu. Slavni dizajner spominjao ju je u svakom intervjuu i jednom prilikom priznao zašto je Choupette ima tako važno mjesto u njegovu životu: Pomogla mi je da postanem bolja osoba. Ima nešto jako dirljivo u njoj. Iako je bezobrazno razmažena.

Koliko je bio otvoren prema kreativnosti bez predrasuda, govori i podatak da je revija za pret-a-porter kolekciju za proljeće/ljeto 2018. godine završila s pjesmom "Elektra" Zdenke Kovačiček.

 

Pogledajte i posljednju kolekciju Karla Lagerfelda za modnu kuću Chanel.

Chanel: Romantična klasika susreće veličanstveni glamur u novoj kolekciji Chanel, proljeće/ljeto 2019. Chanel, proljeće/ljeto 2019. - 8 Chanel, proljeće/ljeto 2019. - 11 +19 Chanel, proljeće/ljeto 2019. - 10

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju