Oni su odani, pružaju bezuvjetni ljubav i pritom pomažu. Oni su radni psi, a njihovim korisnicima život bez njih bio bi poprilično težak ili čak nezamisliv. Oni su njihove oči, ruke, noge i sigurnost. Oni su tu da čine sve što njihovi vlasnici sami ne mogu.

Galerija Radni psi iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet - 7 Radni psi iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet - 6 Radni psi iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet - 1 +6 Nukku je trenerica Lana naučila da upali svjetlo

Već šest godina Mona je ovdje kako bi olakšala Denisu.

Mona je jako živahan pas i pomaže mi tako da mi nosi stvari kad mi nešto treba, liže me kad sam u spazmu. Ona se voli jako sa mnom družiti i ja s njom. Kad joj kažem 'Mona donesi šlapu', ona ode po to, ali ponekad ne sluša pa se pravi grbava. Morate više puta ponoviti da shvati, kaže student Denis Mihoković u prilogu IN magazina.

Mona ne otvara vrata i ne donosi stvari iz ormara, ali donosi elementarne stvari, poput papuča, cipela i sličnih predmeta.

Radni psi iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet - 1 Već šest godina Mona olakšava svakodnevni život studentu Denisu Mihokoviću (Foto: Screenshot IN magazin)

Odrasloj osobi pomaže u nekakvim svakodnevnim stvarima. Donese i kad nešto padne, donese Denisu ili meni čak, ne moram se ni ja stalno saginjati, dodaje Željko Mihoković. Kada prođe školovanje Nukka će biti rehabilitacijski pas, a zadatak će mu biti pomoći osobi u invalidskim kolicima. Upravo na tome, Nukka i trenerica Lana vrijedno rade.

Nukka ima nekoliko zadataka koje treba obavljati kao što su paljenje svjetla, otvaranje vrata, ladica, ormarića i slično, sve što je zapravo korisniku potrebno. Bitno je da pas ima tri bazične radnje koje će obavljati kroz svoj radni vijek. No to se uvijek, naravno, u dogovoru i suradnji s korisnikom može i nadograditi i nadopuniti s nečim što već korisniku može kroz život zatrebati, objašnjava trenerica pasa Lana.

Prije školovanja svaki pas prolazi socijalizaciju. Prva je to karika u lancu u stvaranju rehabilitacijskog, terapeutskog ili psa vodiča.

Mi baš uživamo, supruga i ja jer uzmemo jednog malog psića i onda ga socijaliziramo, a zatim ide u slijedeći korak. Idemo svugdje s njom, u restoran, ured, ona obožava ići gdje je puno ljudi, u tramvaj, svugdje gdje ima ljudi, kaže socijalizator Paul Suchar.

Mira i Star zajedno koračaju kroz život. Unatoč njegovoj zaigranosti ovaj pas predstavlja Mirine oči te je nikad nije doveo u rizičnu situaciju.

Radni psi iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet - 3 Nukku je trenerica Lana naučila da upali svjetlo (Foto: Screenshot IN magazin)

Iz Savske ja ne kažem psu da idemo na Trg bana Jelačića, nego kad iziđem iz zgrade, onda dajem komandu 'vodi lijevo' zato što znam da idem na tramvajsku stanicu koja je lijevo od izlaza iz ureda Udruge. Ona zaobilazi automatizmom parkirane automobile, žardinjere s cvijećem, govori Mira Katalenić, predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet u kojoj ovi psi prolaze svoje školovanje.

Na socijalizaciji trenutačno imaju sedam pasa, u treningu pet, a kod korisnika 47 ljubimaca. Psi su u programu udruge dvije godine tijekom kojih udruga snosi sve troškove. Kako bi im bilo lakše, pokrenuli su akciju.

Radni psi iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet - 8 Star je pas vodič Mire Katalenić, predsjednice Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet (Foto: Screenshot IN magazin)

Akcija 'DAJ5' pokrenuta je ovo ljeto kako bismo poboljšali uvjete za školovanje pasa pomagača jer bez financijskih sredstava ne možemo osigurati ni pokriti minimalne troškove kojima smo, logično, u tom složenom procesu izloženi, napomenula je Mira Katalenić za IN magazin.

Možete im pomoći i vi, a sve detalje možete potražiti na internetskoj stranici i društvenim mrežama Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Radni psi iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet - 9 Rubi trenutno prolazi socijalizaciju sa svojim socijalizatorom Paulom Sucharom (Foto: Screenshot IN magazin)

Devetogodišnji Gizmo i njegova trenerica Nika otišli su pomagati u potresom razrušenu Tursku Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 4 Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 2 Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 3 +1 Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 5

Mala Malina, pas s invaliditetom koji je osvojio brojna srca, otišla je iza duge Mala Malina bila je prvi pas u Hrvatskoj koji je imao svoju stranicu na Facebooku te pričao o sebi u prvom licu - 8 Mala Malina bila je prvi pas u Hrvatskoj koji je imao svoju stranicu na Facebooku te pričao o sebi u prvom licu Mala Malina bila je prvi pas u Hrvatskoj koji je imao svoju stranicu na Facebooku te pričao o sebi u prvom licu - 5 +8 Mala Malina bila je prvi pas u Hrvatskoj koji je imao svoju stranicu na Facebooku te pričao o sebi u prvom licu - 4

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju