Djeci koja se liječe u Klinici za dječje bolesti KBC-a Split dane provedene u bolnici olakšava i uljepšava terapijski pas Dora. KBC Split prva je bolnica u Hrvatskoj koja ima vlastitog terapijskog psa, a Dora je ondje počela raditi u svibnju s terapeutkinjom Mateom Vidak.

Galerija Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 13 Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 15 Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 14 +12 Terapijski pas Dora pomaže malim pacijentima u KBC-u Split

Kraljevska pudla Dora stara skoro dvije godine od proljeća je dio Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

Uz klasične pristupe, djeca u splitskoj bolnici sada imaju mogućnost i inovativne metode terapije koja u terapijske postupke ili aktivnosti s djecom uključuje posebno educiranog psa. Metoda je to koja je dostupna u brojnim zemljama Europe i svijeta, a Klinički bolnički centar Split prvi je u Hrvatskoj koji pruža takvu vrstu intervencije, navode na stranici KBC-a Split.

Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 4 Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split (Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell)

Radna terapeutkinja i voditeljica terapijskog psa Matea Vidak s Dorom i malim bolesnicima ima razne aktivnosti, poput individualnih radnoterapijskih postupaka usmjerenih na terapijsko hranjenje, senzorne integracije, primjene floortime pristupa usmjerenog na razvoj socijalnih vještina i igre, grupne kognitivno-bihevioralne psihoterapije s djecom školske dobi širokog raspona poteškoća u sklopu Dnevne bolnice Klinike za dječje bolesti, kao pripremu kroz igru za medicinske postupke te povremene posjete psa dugo hospitaliziranim pacijentima.

Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 16 Dora je jako vesela kraljevska pudla stara skoro dvije godine (Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell)

Dora je s oduševljenjem prihvaćena među radnim kolektivom i djecom koja s njom provode svaki dan, kako piše na stranici KBC-a Split. Uključivanje terapijskih pasa u terapijski proces nosi sa sobom brojne dobrobiti za djecu, istaknula je voditeljica Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju dr. sc. Irena Mišetić.

Bolnica za medvjediće Bolnica za medvjediće dolazi u Maksimir izliječiti najmađe od straha od liječnika

Te su dobrobiti, između ostalog, smanjenje stresa i anksioznosti, smanjeni osjećaj usamljenosti, osjećaj povećane tjelesne i psihičke dobrobiti, poboljšana kvaliteta života i fiziološko funkcioniranje, smanjenje simptoma traume, smanjeno odustajanje od terapije i povećana razina sudjelovanja u grupnim terapijama.

Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 7 Djeca koja se liječe u KBC-u Split vole crtati Doru (Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell)

Preslatka Dora malim pacijentima Klinike za dječje bolesti KBC-a Split tako olakšava i uljepšava dane provedene u bolnici. Postoje indikacije da psi mogu detektirati i reagirati na emocionalno stanje ljudi, što ih čini korisnima u detekciji emocionalnog distresa, a vjerujemo da je pametna Dora i u tome vrlo uspješna.

Terapijski pas Dora i terapeutkinja Matea Vidak rade u KBC-u Split - 11 Dora je s oduševljenjem prihvaćena od radnog kolektiva i djece koja s njom provode svaki dan (Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell)

Heroj petrinjskog potresa Draco dobio je društvo, u ogulinski HGSS stigao mali Zorro Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 9 Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 5 Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 10 +8 Mladi belgijski ovčar Zorro novi je potražni pas HGSS stanice Ogulin - 11

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju