U organizaciji dviju studentskih udruga - Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 20 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće.

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Što je bolnica za medvjediće? 

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti.

Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.

U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Zajedno učimo o zdravim navikama 

Posebna pozornost je usmjerena prema edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

Takav događaj se priprema i za 20. i 21. svibnja 2023., kada će u parku Maksimir biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju i čekaonicu kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Osim bolnice koja će oba dana biti otvorena od 10:00 do 18:00 h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, u Maksimiru će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe - i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime djeca dođu tamo.

Puno zanimljivog sadržaja u parku Maksimir 

Bolnica za medvjediće koja se već tradicionalno održava u parku Maksimiru, mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa kod stomatološkog pregleda, pregleda uha, grla i nosa, kako se previlno peru ruke, kako pričati o svojim osjećajima te koji je postupak tijekom hitnih stanja u djece.

Bolnica za medvjediće Bolnica za medvjediće (Foto: PR)

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji sa udrugom Zubić, studenata Stomatološkog fakulteta, pripremili smo radionice o pravilnom pranju zuba i održavanju oralne higijene čime želimo naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi. 

U nastavku možete naći program dodatnih radionica, koje će se održavati po dogovorenom rasporedu, a sama Bolnica za medvjediće će biti otvorena od 10:00 do 18:00 h.

Bolnica za medvjediće Bolnica za medvjediće (Foto: PR)

Subota 20.5.

10:00 - 12:00 – „Uho, grlo ili nos – doktor je uvijek za štos“ (Studentska Sekcija za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
12:00 - 14:00 - „Zubić“ (studentska udruga Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

Nedjelja 21.5.

10:00 - 12:00 – „Čiste ruke, manje muke“ (Studentska Sekcija za Javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
12:00 - 14:00 – „Sekunde koje život znače (StEPP – Studentska Ekipa Prve Pomoći, studentska udruga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
14:00 – 16:00 – „Pogled u sebe“ (studentska udruga Cromsic Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

Bolnica za medvjediće Bolnica za medvjediće (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju